Vaak ontstaan er in mijn keuken nieuwe recepten door het opmaken van restjes. Deze volkoren lasagne met kerstomaten is een stuk lichter dan de meeste lasagnerecepten. Ik had namelijk ook nog Hüttenkäse en ja… ook dat moest op. Verder lag er nog courgette. Het resultaat van dit gerecht is een blijvertje, vol smaak en erg fijn voor een dagje vega.
Dit heb je nodig voor 2 personen
7 volkoren lasagnebladen (ik breek er altijd nog een in stukjes om het wat op te vullen. Vandaar 7 in plaats van 6.)
250 gram kerstomaten, gewassen
200 gram Hüttenkäse
1 courgette, gewassen en grof geraspt
1 ui, gepeld en gesneden
handje geraspte, pittige kaas (belegen)
1 klein blikje tomatenpuree
1 teen knoflook, gepeld en uitgeperst
1 takje verse, gewassen, rozemarijn
1 theelepel gedroogde salie of 5 verse saliebladeren (indien vers: gewassen en in repen gesneden)
1 groentebouillonblokje
olijfolie
verder nodig
ovenschaal (24×15 cm)
blender
Zo maak je Lasagne met Kerstomaten
1. Verwarm de oven voor op 175 graden C (hetelucht).
2. Doe de kerstomaten in de blender, met een scheut water en de tomatenpuree. Pureer.
3. De ui bak je, in een pan met een scheutje olijfolie, goudbruin. Bak de salie en de afgeriste naaldjes van het takje rozemarijn (eventueel eerst de naaldjes fijner snijden) kort mee.
4. Voeg de gepureerde kerstomaten toe, samen met het verkruimelde bouillonblokje. Roer door en laat aan de kook komen. Kook dit op zacht vuur ongeveer 10 minuten met het deksel op de pan. Af en toe roeren.
5. Vet de bodem van de ovenschaal licht in met wat olijfolie.
6. Meng de Hüttenkäse met het uitgeperste knoflookteentje, veel peper en een klein beetje zout.
7. Pak de ovenschaal en bouw de lasagne op in drie lagen:
- Laag 1 en 2: kerstomatensaus, volkoren lasagnebladen, geraspte courgette, Hüttenkäse.
- Laag 3: lasagnebladen, courgette, Hüttenkäse, kerstomatensaus. Strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel glad, zodat de lasagnebladen en de courgette goed bedekt zijn met de Hüttenkäse en de saus. Strooi hierna het handje geraspte, pittige, kaas erover.
8. Bak in de oven ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
Heerlijk met een groene salade!