Compostbak in de moestuin

In onze moestuin staat een grote compostbak. Maar wist je dat je ook in een kleinere bak in de achtertuin kunt composteren? Dat deden wij voorheen ook. Nu hebben we daar te weinig ruimte voor en neem ik het het keukenafval mee naar de moestuin. Het is reuze handig om in je achtertuin of moestuin te composteren, want je hebt gratis compost voor je tuin en een stuk minder afval. Lees verder over wat je allemaal in de compostbak mag gooien.

Wel in de compostbak

1. Ongekookte groenteresten
2. De meeste ongekookte fruitresten
3. Onkruid zonder zaadvorming
4. Koffiedik
5. Gebruikte theezakjes, zonder plastic en zonder label
6. Het meeste snoeihout, in kleine stukjes

Niet in de compostbak

1. Brood
2. Gekookt eten
3. wortels van koolplanten
4. Onkruid met zaadvorming

Maak laagjes

Door afwisselend goede laagjes te maken van groen en bruin materiaal, gaat het composteren beginnen. Als het nog te koud is buiten, duurt het wel wat langer. 

Warm en koud composteren

Heb je in één keer een hoop afval die je om en om kunt stapelen en het is buiten warmer dan 20 graden, dan lukt het je vast om warm te composteren. Het gaat serieus broeien. Deze methode is dus meer geschikt voor een grote moestuin en waarschijnlijk niet in de meeste achtertuinen. Bovendien lijkt me dat niet zo veilig achter je huis met die broei.

De meeste mensen hebben steeds wat afval. Elke keer komt er een laagje bij. Dan composteer je koud. Dit is de methode die wij altijd gebruiken, want we hebben nooit zoveel afval in één keer. 

De compostbak

De compostbak in onze achtertuin stond in de schaduw en was een houten krat die op de aarde stond. Twee eigenlijk. Aan de onderkant waren ze voor een groot deel open. Met twee kratten konden we alles regelmatig overscheppen om het composteren te bevorderen. Zo kwam er wat meer zuurstof in. Het is ook handig om op de bodem een paar takken te leggen, voor de luchtigheid.

Het is een kwestie van stapelen

Het is eigenlijk gewoon een kwestie van stapelen. Je laat de wormen, bacteriën en schimmels het werk doen. Zij maken de compost voor je.