Het is tijd om tuinbonen te zaaien. Elk jaar word ik zo blij van tuinbonen uit eigen moestuin. De bloemen die eraan komen vind ik ook zo mooi. Reden genoeg om snel te beginnen, als je nog geen tuinbonen hebt gezaaid. Nu hoorde ik dat je bonen officieel niet zaait, maar legt. Nooit geweten en leuk om te horen. Of je nu zaait of legt, ik hoop dat je een heerlijke oogst krijgt.

De tuinboon kent een lange geschiedenis. Het is een oude boon, die nog steeds heel populair is om te kweken en te eten. Wil jij ze ook kweken, dan heb je wel wat ruimte nodig.

Spreiden van de oogst

Eerst zaai ik een deel van de tuinbonen voor in een mini-kasje achter het huis. Als het gaat vriezen, haal ik het binnen. De opgekomen zaailingen plant ik uit in de volle grond als ze groot genoeg zijn. Mocht er nog vorst komen, dan dek ik de planten in de volle grond af. Een ander deel van de bonen zaai ik rechtstreeks in de grond, als het wat warmer is. Zo hoop ik mijn oogst een beetje te spreiden.

Zaaien en planten van tuinbonen

Tuinbonen houden van losse en vruchtbare grond. Je zaait ze van februari tot mei. Oogsten kan dan vanaf juni tot augustus. Tussen de planten houd je een afstand aan van ongeveer 20 cm. De tuinboon zaai je zo’n 3 cm diep.

Zwarte bonenluis

Groeit de plant eenmaal goed, dan kan het heel wat hebben. Het is een sterkte plant. Wel zijn zwarte luizen dol op de tuinbonenplant. Ze zitten op de topjes van de plant en zuigen het sap op. Deze beestjes voorkom je zoveel mogelijk door de toppen eruit te knijpen, als de plant eenmaal groot genoeg is. Een hoop lieveheersbeestjes in de tuin, dat werkt ook. Zaai de plant liefst vroeg (maart) of anders in oktober. Dan voorkom je zeer waarschijnlijk heel wat bonenluisellende. 

Tuinbonen zaaien in oktober

Zaaien in oktober? Ja, dat kan. Dan krijg je hele sterkte planten en een vroege oogst, als alles goed gaat. Er zitten wel wat risico’s aan, zoals vorst en muizen. Bij mij zijn de tuinbonen doodgevroren. Het is dus beter om de tuinbonen in de winter af te dekken. Ik heb het nu een aantal keren geprobeerd, zaaien in oktober, maar ik heb meer succes met zaaien in het voorjaar.