Peultjes kweken

In de moestuin kweek ik dit jaar weer peultjes. Ik hoop op een flinke oogst, want ik ben er dol op. Het is heerlijk om ze te roerbakken. Ze staan bij mij in de moestuin maar je kunt peultjes ook in de achtertuin of op het balkon in een pot kweken. Het leuke is dat je eerst prachtige bloemen krijgt en daarna oogst je al snel je eerste zelfgekweekte peultjes. Verser kan niet. Wil jij dit ook? Het kan nog! Zaai ze begin deze maand.

Rijspeulen kweken is niet moeilijk. Meestal kies ik niet alleen een soort met witte bloemen, maar ook die met rode bloemen, de ‘Grijze Roodbloeiende’. Prachtig om te zien.

Klimmer

Peulen hebben de steun nodig van een rekje, gaas of stokken. Op de foto zie je dat ik mijn eigen rek heb gemaakt met stokken en touw. Ook maakte ik een ‘wigwam’. Je kunt de peultjes binnen voorzaaien, eerder in het jaar, of buiten rechtstreeks in de volle grond of in een pot. Ik doe het tegenwoordig allebei. Bij ongeveer 20 graden C ontkiemen de zaden goed. Ik heb afgelopen weekend wat, binnen opgekweekte, peultjes uitgeplant. De in de moestuin gezaaide peultjes komen nu net boven de grond.

Zaaien

De peulen zaai en plant ik op een afstand van ongeveer 3 cm van elkaar. Dan kunnen ze zich ook nog goed aan elkaar vasthouden, met hun kleine ‘grijparmpjes’. De peultjesplant wordt ongeveer 130 cm hoog. Oogst de peultjes jong, anders worden ze draderig. 

Ga jij ze kweken of kweek je al peultjes? Ik zie graag een foto van het resultaat. Deel het via social media en tag me.