Maisplant

Een paar weken geleden heb ik mijn mais binnen voorgezaaid. Je kunt het ook in de late lente zaaien in de volle grond, als de aarde voldoende is opgewarmd.

Zaaien en planten van mais

Heb je zin om je eigen suikermais te kweken? Zaai ze binnen voor in bakjes met aarde en plant ze uit als er geen kans meer is op vorst, in de late lente. Zaai je direct in de volle grond, aan het einde van de lente, dan zijn de vogels en muizen je heel dankbaar. Ze eten de zaden graag op. Dit kun je helpen voorkomen door er, totdat de plant opkomt, een leeg jampotje op te plaatsten. Houd tijdens het zaaien of uitplanten een tussenruimte aan van ongeveer 35 cm in alle richtingen.

Hier houdt mais van

Maisplanten staan het liefst op rijke, losse, grond op een beschutte plek in de volle zon. Totdat ze vruchten krijgen, hoef je ze niet heel veel water te geven. Daarna willen ze graag iets meer drinken. Houd de grond goed onkruidvrij. Wacht wel met uitplanten van je kleine maisplantjes totdat alle kans op vorst is geweken.

Plant de maisplanten als vak

De reden dat je nooit maisplanten in een rij plant, is dat ze elkaar moeten bestuiven met behulp van de wind. Zet je ze in een rij, dan krijg je geen goede bestuiving en dus geen tot weinig maiskolven.

Zo smaakt suikermais het zoetst

Suikermais is zo lekker zoet. Het beste smaakt het als je het oogst en direct dezelfde dag eet. Het suikergehalte begint zich na de oogst namelijk snel om te zetten in zetmeel.