Dadel-walnotenbrood

Dit dadel-walnotenbrood is volkoren en geraffineerde suikervrij. Mooi meegenomen. Laten we het verder eens hebben over de smaak. Nou, als ik dit aan het maken ben dan verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Als het in de oven zit en het begint te ruiken naar kaneel, dan word ik helemaal blij. Dit is zo lekker! Dat is het en verder kan ik alleen maar zeggen: PROEF.

Dit heb je nodig voor een Dadel-Walnotenbrood

250 gram volkorenmeel (tarwe)
125 gram bloem
150 gram walnoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)
150 gram ontpitte dadels (medjoul)
ca. 225 ml lauwwarm water, scheutje extra indien nodig
1 eetlepel olie
1/2 eetlepel gist
3 theelepels kaneel
1/2 theelepel zout

Zo maak je Dadel-Walnotenbrood

1. Meng de volgende ingrediënten in een kom: volkorenmeel, bloem, gist en kaneel. Voeg dan het zout toe (mag niet direct op de gist), water en olie. Meng alles met de hand of met een mixer met deeghaken tot een mooie bol deeg, dat niet meer aan de randen plakt. Is het deeg iets te droog, voeg dan nog een klein scheutje water toe.
2. Laat het deeg, afgedekt, een uur rijzen op een warme plek.
3. Hak de walnoten iets fijner en snijd de dadels in kleine stukjes. Meng dit door elkaar.
4. Rol het deeg uit tot een ovalen lap en verdeel het walnoten-dadelmengsel er gelijkmatig over. Houd de randen vrij. Druk het mengsel enigszins in het deeg en klap/ vouw dan de lange kanten van het deeg een klein stukje over het mengsel. Rol nu, vanaf de korte kant, de lange lap deeg helemaal op en leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat de naad aan de onderkant zit. Dek het deeg opnieuw af en laat nog drie kwartier rijzen.
5. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Schuif het brood de oven in en bak het gaar in ongeveer 45 minuten. Laat hierna afkoelen op een rooster. Snijd een plakje van het brood en besmeer eventueel met een laagje vegan boter.  

Bewaar het brood goed verpakt in de koelkast. Beperkt houdbaar.