Vegan oven loempia's

Laatst maakte ik Vegan Loempia’s. Jullie waren benieuwd naar het recept, gaven jullie aan op Instagram, dus werkte ik het uit. Deze loempia’s kun je maken in de oven, met filodeeg. Het is heel makkelijk. Dit is heerlijk bij bijvoorbeeld nasi of lekker als snack met een dipsaus. Chilisaus past er bijvoorbeeld goed bij. Zelf at ik het met wat zoete sojasaus, een lekkere stroperige ketjap manis. Voor de foto en de gezelligheid heb ik de loempia’s gegarneerd met wat verse koriander en rucola. Terwijl ik dit schrijf, heb ik alweer zin om dit te maken en vooral om het te eten.

Dit heb je nodig voor 4 loempia’s

250 g bami- en/of nasigroenten
50 g rijstnoedels
8 vellen koelvers filodeeg
2 eetlepels zoute sojasaus
1 teentje knoflook, gepeld en uitgeperst
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel sambal oelek of verse Spaanse peper naar smaak
rijstolie

Zo maak je de vegan loempia’s

1. Bak de groenten in een pan met een scheutje olie, samen met komijnpoeder, korianderpoeder, sojasaus en knoflook. Laat afkoelen tot in ieder geval lauw. In de tussentijd maak je de rijstnoedels, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel daarna af met koud water, laat goed uitlekken en meng het door het groentemengsel. Verwarm de oven voor op 200 graden C (hetelucht).

2. Voor 1 loempia gebruik je 2 vellen filodeeg. Leg een rechthoekig vel op je werkblad, in de breedte. Smeer in met olie en leg er een vel overheen. Bestrijk de bovenkant van het tweede vel voor de helft met wat olie. Klap de deegvellen dubbel, van links naar rechts. Draai het deeg zodat het in de lengte voor je ligt.

3. Verdeel het mengsel van groenten in vieren. Leg aan één korte kant van het deeg (dat het dichtst bij je ligt) 1/4 van het mengsel. Laat de randen vrij. Vouw het deeg aan de lange kanten een randje naar binnen, zover dat het iets over het mengsel komt. Rol het deeg vanaf de korte kant over het groentemengsel en rol verder op. Houd de zijkanten goed in de gaten. Deze moeten dicht blijven. Leg de loempia met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.

4. Maak zo nog 3 loempia’s. Smeer de loempia’s in met met rijstolie en bak ze in een voorverwarmde oven van 200 graden C (hetelucht), in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.

Heerlijk met een dipsaus naar keuze. Geniet ervan!