Heb je weleens zelf eierkoeken gemaakt? Deze maakte ik van volkoren speltmeel, frisse citroenrasp en een snufje vanille. Ze zijn zo lekker knapperig als ze uit de oven komen. Laten afkoelen en niet te lang wachten met opeten, want vers zijn ze natuurlijk het lekkerst.
Dit heb je nodig voor ongeveer 10 Eierkoeken
95 gram (volkoren) speltmeel
85 gram palmsuiker
2 (grote) eieren
1 theelepel bakpoeder
snuf zout
rasp van een gewassen (bio) citroen
snuf vanillepoeder (geen vanillesuiker)
verder nodig: mixer en bakpapier
Zo maak je Eierkoeken van Speltmeel
1. Verwarm de oven (hetelucht) voor op 175 graden C.
2. Breek de eieren, doe de inhoud in de kom en mix samen met de palmsuiker ongeveer 10 minuten (op redelijk hoge stand), todat het luchtig is.
3. Meng in de tussentijd het speltmeel met de vanille, een snuf zout en het bakpoeder.
4. Als het ei-suikermengsel na 10 minuten luchtig is, voeg je de geraspte citroenschil toe aan de kom.
5. Pak een spatel en “vouw” beetje bij beetje het meelmengsel door het ei-suikermengsel met citroenrasp.
6. Zodra alles goed gemengd is, bekleed je een bakplaat met bakpapier. Schep met een juslepel of ijslepel bergjes deeg op de bakplaat. Houd voldoende ruimte tussen de eierkoeken in wording, want ze worden in de oven een stuk groter. Bij ons passen er ongeveer 5 of 6 stuks per keer op de bakplaat.
7. Bak de eierkoeken in ongeveer 13 minuten gaar. Haal ze van het bakpapier, door de onderkant met een dunne spatel voorzichtig los te maken. Laat ze afkoelen op een rooster. Eet ze zo vers mogelijk en bewaar de koeken anders in een goed afgesloten blik, bak of koektrommel. Beperkt houdbaar.
Door het gebruik van speltmeel, worden de koeken iets droger. Vind je dit een probleem, dan kun je tarwebloem proberen.
Geen palmsuiker in huis? Gebruik dan basterdsuiker.