Met deze cheesecake-koeken kun je alle kanten op. Je vult het met een jam naar keuze. Gewoon wat jij lekker vindt. Ik koos bosbessenjam, omdat ik deze nog in de kast had staan. Gekregen van mijn schoonfamilie en een goede smaak voor mijn koeken!

Je kunt natuurlijk ook een andere jam voor deze koeken gebruiken. Het is maar net waar je van houdt of wat je in huis hebt. Deze cheesecake-koeken kun je verder nog aanpassen qua zoetheid als je een echte zoetekauw bent. Als dit zo is, meng dan nog een zakje vanillesuiker door de kaas. Heb ik niet gedaan, want ik vind het zo zoet genoeg. Probeer het eerst eens volgens mijn recept, dan weet je hoe je hierna je eigen draai eraan wilt geven. Enne…ze zijn heel groot, deze koeken. Dus delen is een aanrader. Ieder de helft…of niet…maar net wat je wilt. Zo doen wij het in ieder geval, anders groeien we absoluut dicht. Je bewaart ze goed verpakt in de koelkast. Ze zijn dan niet meer knapperig, zoals de eerste dag, maar ik vind het zo juist nóg lekkerder. Nou…probeer het maar gauw en geniet ervan! Heb je ze gemaakt en ben je enthousiast? Stuur me dan een foto of tag me op social media. Vind ik leuk om te zien. Ben benieuwd welke varianten je bedenkt. Ik ga er ook weer mee experimenteren, met mijn eigen recept. Ik heb al een aantal ideeën voor varianten in mijn hoofd.

Dit heb je nodig voor 4 Cheesecake-koeken

200 gram bloem
150 gram koude roomboter in blokjes gesneden
100 gram verse roomkaas (verpakt als blok, die is lekker stevig. Ik kocht MonChou.)
80 gram witte basterdsuiker
4 flinke theelepels bosbessenjam
1 ei
snufje zout
eventueel poedersuiker

Zo maak je Cheesecake-koeken

1. Meng alles, behalve de jam en roomkaas, met een koele hand totdat het deeg een vaste vorm aanneemt.
2. Leg het deeg, afgedekt, een half uurtje in de koelkast.
3. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol hier bolletjes in je handpalmen en druk ze plat. Maak ze niet al te groot (doorsnede van maximaal 10 cm), want de koeken lopen nog helemaal uit tijdens het bakken. Dan worden ze super groot en als je ze dus al té platdrukt, gaat het mis.
4. Leg 4 platgedrukte bodems, met veel tussenruimte, op een bakplaat met bakpapier. Verwarm intussen de oven voor op 150 graden C (hetelucht).
5. Verdeel de kaas in 4 stukken en druk een beetje plat en verdeel over de bodems. Laat de randen vrij.
6. Leg op de bodems met kaas elk een flinke theelepel bosbessenjam.
7. Plaats het ‘deegdeksel’ op de koeken en druk goed aan bij de randen.
8. Schuif de bakplaat met de koeken de oven in en bak in 30 minuten gaar en lichtbruin. Er komt tijdens het bakken zeer waarschijnlijk ook wat jam tevoorschijn aan de bovenkant van de koeken en dit is ook de bedoeling. De cheesecake-koeken lopen vrij ver uit.
9. Haal ze uit de oven en laat ze eerst wat afkoelen voordat je ze voorzichtig van de bakplaat op een rooster schept.
10. Laat volledig afkoelen (dan worden de koeken hard) en bestrooi de koek die je wilt eten eventueel met wat poedersuiker. De rest van de koeken bewaar je goed verpakt in de koelkast, tot gebruik. (Bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast). Maarja…dan zijn ze vast allang op.

Heb je ze gemaakt of heb je je eigen variant bedacht? Tag me je foto op social media! Vind ik leuk om te zien.