Simpel

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Simpel van Yotam Ottolenghi is onlangs verschenen. Heb jij ook al het witte boek met de citroen erop gezien? In zijn nieuwe kookboek staan 140 gerechten vol Ottolenghi-smaken en verrassingen. Alleen zijn de recepten nu lekker eenvoudig. Iedereen kan het maken. Hoe leuk is dat? Ik mag een recept met je delen en ik kan je zeggen: het smaakt HEERLIJK. Lees snel verder!

Hoe simpel is het?

Simpel wordt vertaald in verschillende mogelijkheden. Iedereen heeft een andere mening over wat simpel koken nu is. Daarom staan in dit boek bij elk recept icoontjes. Zo kun je zelf snel bepalen wat bij jouw stemming en/of agenda van die dag past.

S: Snel

I: Ingrediënten, niet meer dan 10

M: Maak van tevoren

P: Provisiekast

E: Eenvoudiger dan u denkt

L: Lui

Speciale ingrediënten

Als je dit boek koopt en eruit wilt koken, dan is het handig om vooraf de speciale ‘Ottolenghi’-ingrediënten in te slaan. Het wordt veelvuldig gebruikt in de recepten uit het boek. Dan heb ik het onder andere over sumak, za’atar, ingemaakte citroen en nog zeven andere spullen om op voorraad te hebben. Het recept dat ik heb uitgekozen, bestaat uit wat meer ‘gangbare’ ingrediënten. Dan kun je eerst eens een recept proberen. Al weet ik bijna zeker dat je daarna verkocht bent, als je houdt van deze smaken. Wat een heerlijke soep!

Wat staat er dan zoal in dit boek?

Super veel heerlijke recepten, vind je in dit nieuwe boek. Wat dacht je bijvoorbeeld van In de oven gebakken rijst met gekonfijte tomaten en knoflook, Tomaten met sumak-uien en pijnboompitten, Salade van perzik en frambozen met vijfkruidenpoeder, Gehaktballen met ricotta en oregano, Kip met miso, gember en limoen, Bridget Jones’ gebakken zalm met pijnboompittensalsa, Chilivis met tahin, Arretjescake met munt en pistachenoten en nog veel meer. Achterin het boek vind je ook Simpele maaltijdsuggesties, voor een doordeweeks avondmaal tot feestmaal voor het weekend. Of tips voor een Tapasfeest of Midden-Oosters feest, bijvoorbeeld.

Enthousiast?

Ja, je merkt het al, ik ben enthousiast. Ik zou zeggen…maak het recept en proef. Als je daarna het boek op je verlanglijstje zet of meteen naar de winkel snelt, dan is de volgende info ook handig:

Simpel van Yotam Ottolenghi,
met Tara Wigley en Esme Howarth
ISBN 978 90 5956 826 6
Prijs: € 29,99
Fontaine Uitgevers

Dan volgt hier het recept:

Linzen-tomatensoep met kerrie en kokos

Icoontjes: I M L

Dit heb je nodig voor 4 personen

2 eetlepels kokosolie (of zonnebloemolie)
1 ui, fijngesneden (160 gram)
1 eetlepel middenscherp kerriepoeder
1/4 theelepel chilivlokken
2 tenen knoflook, fijngehakt 
4 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt (30 gram)
150 gram rode linzen, afgespoeld en uitgelekt
1 blik van 400 gram tomatenblokjes
25 gram koriandersteeltjes, grofgehakt, plus 5 gram korianderblaadjes om te garneren
1 blik van 400 ml kokosmelk
zout en zwarte peper

Dit zegt Yotam Ottolenghi over het recept:

Ik ben dol op de grove textuur van deze soep-waarin de linzen hun vorm hebben behouden en met de duidelijk waarneembare smaak van koriander-maar u kunt hem als u liever een gladde soep hebt ook pureren voor het opdienen. Deze soep kan 4 dagen van tevoren worden gemaakt als u hem in de koelkast bewaart, of maximaal een maand als u hem in de vriezer zet.

Koriandersteeltjes worden heel vaak weggegooid al zou dat niet moeten gebeuren: ze hebben de textuur van bieslook en smaken, niet zo verrassend, naar koriander. Geef er eventueel partjes citroen bij voor een extra citruskick. 

Zo maak je Linzen-tomatensoep met kerrie en kokos

1. Giet de kokosolie in een middelgrote pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Doe de ui in de pan en laat hem regelmatig omscheppend 8 minuten bakken tot hij gaar en gekaramelliseerd is. Voeg kerriepoeder, chilivlokken, knoflook en gember toe en bak alles al roerend nog 2 minuten. Doe de linzen in de pan, roer 1 minuut en voeg de tomaten, koriandertakjes, 600 ml water, 1 theelepel zout en een royale hoeveelheid versgemalen peper toe.

2. Giet de kokosmelk in een kom en roer hem glad en romig. Houd 4 eetlepels ervan apart-die heb je nodig bij het opdienen-en roer de rest door de soep. Breng de soep aan de kook, laat hem op halfhoog vuur 25 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar maar nog in model zijn. Voeg voor een iets dunnere soep nog wat water toe, zo’n 100-150 ml.

3. Verdeel de soep over vier kommen, sprenkel de achtergehouden kokosmelk erover, bestrooi met korianderblad en dien op.

Dit boek heb ik voor deze recensie gekregen van Fontaine Uitgevers. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over de inhoud van het boek.