Och, mensen, dit is zo lekker. Ik maakte Tempeh Saté, met satésaus. We hebben onze vingers er bijna bij opgegeten. Heerlijk om te maken voor bij de nasi of bami. Snel proberen dus!

Dit heb je nodig voor 2 personen

Voor de Tempeh Saté:
250 gram tempeh
1 eetlepel tamari of zoute sojasaus
halve eetlepel rijstolie
4 satéstokjes

Voor de satésaus:
ca. 100 ml water
2 flinke eetlepels pindakaas (100% pindakaas)
1 eetlepel tamari of zoute sojasaus
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder

Voor erover:
sesam
verse koriander, gewassen en alleen de blaadjes gebruiken
groene deel van 1 bosui, gewassen en in ringen gesneden
wat rode peper, gewassen en in ringen gesneden

Zo maak je deze Tempeh Saté

1. Snijd de tempeh in redelijk grote blokken. Verwarm de oven voor op 200 graden C (hetelucht).
2. Roer de rijstolie en tamari door elkaar in een diep bord of bakje en doe de tempeh erbij. Zorg dat alle kanten van de blokjes tempeh in aanraking komen met het mengsel. Meng het er snel door, want tempeh neemt vloeistoffen snel op.
3. Laat de tempeh marineren totdat de oven op temperatuur is. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en verdeel de tempeh erover.
4. Bak ongeveer 20 minuten, maar houd het goed in de gaten. Het kan snel verbranden en elke oven is anders.
5. Maak in de tussentijd de satésaus. Doe het water in een pannetje, samen met de pindakaas, tamari, komijnpoeder en korianderpoeder. Breng rustig aan de kook, roer door en laat het zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Blijf regelmatig roeren.
6. Haal de tempeh uit de oven en laat iets afkoelen. Rijg de blokken tempeh dan op de 4 stokjes. Ja, ik had 5 stokjes, maar het kan dus makkelijk op 4 stokjes. Een even aantal geeft vrede in huis. Want ja, dat laatste stokje wil iedereen wel.
7. Leg de saté op een bord of schaaltje en garneer met de satésaus, verse koriander, bosui, rode peper en sesam.

Aan tafel. Geniet!