
Na een kijkje in de koelkast ontstond er een idee voor een fetabrood met olijven. Deze gaan we zeker vaker maken! Lekker met een beetje roomboter erop.
Voor het kneden en rijzen gebruikte ik de broodbakmachine. Bakken doe ik liever in de oven. Je kunt het deeg ook gewoon met de hand kneden en op kamertemperatuur laten rijzen.
Dit heb je nodig voor Brood met Feta en Olijven
500 gram (bio) bloem (en iets extra, om te bestuiven tijdens kneden met de hand)
260 ml water (lauwwarm, als je met de hand gaat kneden)
200 gram feta, in blokjes gesneden
100 gram groene olijven naar smaak, zonder pit, grof gesneden
1 eetlepel gedroogde oregano
25 gram olijfolie
7 gram gist
eventueel een snufje zout (denk eraan dat olijven en feta ook al zout zijn)
Zo maak je Brood met Feta en Olijven
Voor mensen met een broodbakmachine:
1. Doe alle ingrediƫnten, behalve de feta, olijven en oregano, in het bakblik van de machine. Zorg dat het zout niet direct in aanraking komt met het gist. Zet de machine aan op het deegprogramma.
2. Haal het deeg, als het klaar is, uit de machine. Kneed nog heel even door op een met bloem bestoven werkblad.
Voor als je met de hand gaat kneden:
1. Doe alle ingrediƫnten, behalve de feta, olijven, oregano en het water, in een kom. Zorg dat het zout niet direct in aanraking komt met het gist. Giet beetje bij beetje wat water in de kom en kneed alles goed door. Ga door totdat je een klomp deeg hebt.
2. Strooi wat bloem (tegen het plakken) op het werkblad en leg de klomp deeg erop. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten stevig door.
3. Leg het deeg terug in de kom, dek het af met een bebloemde of vochtige theedoek en laat een uur rijzen.
4. Haal het deeg uit de kom en kneed opnieuw goed door.
Vervolg voor beide methodes:
1. Kneed de feta, olijven en oregano door het deeg. Vorm er een brood van en leg op een bakplaat met een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden C en laat het brood in de tussentijd gewoon rusten.
2. Schuif het brood de oven in en bak het gaar en goudbruin in ongeveer 45 minuten.
Geniet ervan!