Iedereen aan de Moestuin

Niet iedereen gaat aan de moestuin, maar veel mensen wel. De tijd dat ik heel voorzichtig vertelde dat ik een moestuin heb, is voorbij. Ik heb een moestuin! Ja, dit doe ik al dertien jaar. Hoezo geitenwollensokken-imago? Nou, dat is inmiddels wel verdwenen.

Moestuin
 

Natuurlijk komt de huidige moestuin-hype ook wel een beetje door "Co" (corona). Je kunt niet zoveel anders dan buitenactiviteiten bedenken, als je nog een beetje een leven wilt hebben. Binnen zijn we nu wel zat. Een frisse neus, beweging en je eigen voedsel kweken. Zo leuk! En gelukkig worden van goede compost. Dat ook.

Vergis je niet in het werk dat een moestuin met zich meebrengt. Je moet er echt van houden en als het eenmaal in je systeem zit wordt het een manier van leven. In de maand mei is het topdrukte, want dan gaat bijna alles de grond in. Verder is het vooral onkruid wieden en water geven. Daar kun je heel druk mee zijn. Zorg ook voor een goede laag compost. Dit geeft voeding en het onderdrukt het onkruid.

In het moestuinseizoen sport ik minder, omdat ik veel beweging krijg tijdens het tuinieren. Het is ook een vorm van meditatie, je hoofd wordt er lekker leeg van. Als je in je moestuin bent geweest ziet de wereld er een stuk vrediger uit. Je creëert je eigen paradijs. Dus hoe rottig de wereld af en toe ook is, in de moestuin is alles goed.

Als de moestuin je eenmaal "te pakken" heeft, kun je nooit meer stoppen. Ik krijg gewoon de kriebels als het winter is. Dan pluis ik hele zaadcatalogussen uit en maak een zaaiplan. Ook bedenk ik weer een of ander moestuin-experiment.

Elk jaar is anders in de moestuin. Dit jaar ben ik bijvoorbeeld heel laat, door de kou. Ik heb nog niets gezaaid in de moestuin, alles staat in de vensterbank of wacht totdat het eindelijk zover is dat het weer iets warmer wordt. Als je begint met moestuinieren, maak het jezelf dan vooral niet te moeilijk. Begin met de makkelijke gewassen en probeer niet alles zelf te zaaien. Een groenteplantje kopen betekent niet dat je smokkelt. Je maakt het jezelf gewoon iets gemakkelijker. Hieronder zet ik een aantal handige artikelen voor je op een rij. 

Lees over moestuinplan, combinatieteelt en wisselteelt

Of lees het artikel over slimme tussenteelt

Meer moestuinartikelen lezen

Terug naar de homepage