Anijskoek

Flora Plant vroeg mij om mijn favoriete 'boterrecept' te maken en zo hun 100% plant based 'boter' te testen. Benieuwd als ik was maakte ik mijn anijskoek met Flora Plant ongezouten. De structuur van mijn koek bleek wel iets anders dan met roomboter. Het werd kruimeliger dan normaal, iets minder vet, maar daar werd ik alleen maar enthousiast van. Dit past heel goed bij mijn anijskoek. Ik ga het dus zeker vaker gebruiken. En voor mensen die lactosevrij eten: deze anijskoek is dus lactosevrij. Ook als je niet lactosevrij eet, zoals ik, is deze koek zeker een aanrader. Dus lees maar snel verder en dan weet je welke ingrediënten je nodig hebt om anijskoek te maken.

anijskoek


Wanneer je eerst meer wilt weten over deze plantaardige boter met betrekking tot ingrediënten, duurzaamheid en waar je het kunt kopen, klik dan hier voor meer informatie. Dit product heb ik gekregen, om te testen. Ik geef altijd mijn eerlijke mening.

Dit heb je nodig voor Anijskoek

200 gram tarwebloem
200 gram Flora Plant ongezouten en een beetje om de vorm in te vetten
100 gram witte basterdsuiker
1 ei
2 eetlepels anijszaad (ongemalen)
1 zakje vanillesuiker (8 gram)
snufje zout
paneermeel
speciale boterkoekvorm of een appeltaartvorm* (appeltaartvorm doorsnede ongeveer 24 cm)

Zo maak je Anijskoek

Vet de boterkoekvorm in met Flora Plant en bestrooi met een beetje paneermeel. Verwarm de oven voor op 175 graden C (hetelucht).

Meng de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, anijs en een snufje zout door elkaar. Snijd de Flora Plant in blokjes, voeg toe aan het meel. Breek een ei, klop het even los in een kom en giet het merendeel bij het meelmengsel. Een klein beetje houd je achter om straks de anijskoek mee te bestrijken.

Kneed het deeg met de hand totdat het een bal vormt. Verdeel het over de bodem van de vorm: druk het eerst met je handen uit. Maak een lepel nat met koud water. Hiermee smeer je, met de bolle kant van de lepel, de rest van het deeg makkelijk en gelijkmatig uit over de bodem van de vorm. Tussendoor de lepel weer even afspoelen met koud water en weer verdergaan totdat het goed verdeeld is. 

Bestrijk de bovenkant van het deeg met het overgebleven beetje ei. Schuif de vorm de oven in en bak in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen voordat je het gaat eten en snijd in stukken.Geniet ervan!

*Tip: Gebruik je geen boterkoekvorm maar een appeltaartvorm? Dan is het heel makkelijk om de bodem te bedekken met een stukje bakpapier. Dan haal je de anijskoek straks ook weer gemakkelijker uit de vorm. Leg een stuk bakpapier over de bodem van de vorm. Zet de rand van de vorm erop en klik het dicht. Het bakpapier dat uitsteekt knip je af totdat je nog een klein randje overhebt (ongeveer 4 cm). Nu hoef je alleen nog maar de zijkanten van de vorm in te vetten met boter en te bestrooien met paneermeel. De koek kun je, nadat je de rand eraf hebt gehaald, gemakkelijk aan het bakpapier op een rooster trekken zodra het gaar en goudbruin is. Dan koelt het sneller af en blijft het langer knapperig aan de randen.