Groen op Kolen en Recept

Als je een stoere, vegetarische maaltijd wilt maken op de bbq, dan kun je het boek Groen op Kolen op je verlanglijstje zetten. Ook als je geen vegetariër of veganist bent, zoals ik, ga je bij het lezen van dit boek zeer waarschijnlijk watertanden. Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek leggen je uit hoe je vegetarische, vegan en ook glutenvrije gerechten op de bbq maakt. Lees maar snel verder, dan vertel ik je er meer over. En ik mag een recept met je delen.
https://bijlon.blogspot.com/2019/07/groen-op-kolen-en-recept.html
Stoere vega en vegan maaltijden van de BBQ
Als je vegetariër bent, heb je vaak wat minder keus bij een bbq. Dat is wel jammer. Vegetarisch eten doe ik regelmatig, al ben ik geen vegetariër. Ik vind het gewoon lekker. En dit bbq-boek is er een waar ik meteen enthousiast van word. Deze zomer zal ik dan ook regelmatig vegetarische maaltijden maken, uit dit boek. Als ik het boek opensla, zie ik ook meteen staan dat het doel van dit boek is om met een houtskoolbarbecue, stoere, vegetarische gerechten te maken, waar omnivoren in je omgeving jaloers van worden. Dit boek geeft handvatten om lekker te koken voor mensen die je liefhebt.

Over de auteurs van Groen op Kolen

Voor Leonard en Jeroen kent het grillen geen geheimen meer. In dit boek laten zij zien hoe veelzijdig een vegetarische BBQ kan zijn. Leonard geeft je inspiratie om een volledige maaltijd neer te zetten en Jeroen vertelt over het 'hoe, wat en waarom'. Leonard Elenbaas is kok en eigenaar van Pure Passie On Tour, waarmee hij de hele wereld over reist. Hij kookt met de Big Green Egg op locatie van het Westland tot in Azië. Jeroen Hazebroek is barbecuekok en kookt van jongs af aan op open vuur. Hij is eigenaar van Het Kookvuur, een bedrijf dat zich bezighoudt met catering, demonstraties en workshops met kamado's. Jeroen heeft 40 jaar BBQ-ervaring en verzorgt al meer dan 10 jaar workshops met de Green Egg.

Wat vind ik van Groen op Kolen

Het is een leuk boek, waarin alles uitgebreid wordt uitgelegd, zonder dat het langdradig wordt. Zo komen eiwitrijke en minder eiwitrijke producten voor de bbq aan bod. Wat ik bijvoorbeeld ook super vind, zijn de basisrecepten om zelf tempeh en paneer te maken. Verder gaat het over apparatuur, brandstof, basistechnieken, basisbereidingen en natuurlijk de recepten. De foto's zijn aantrekkelijk en je wilt eigenlijk meteen je bbq tevoorschijn halen. Wat ik een heel aantrekkelijke foto vind staat bij het recept voor smoky seitan. Gegrilde watermeloen, soep van gepofte groenten, taco's met jackfruit, flammkuchen...tja...ik wil het allemaal wel proberen. Dan moet ik ook nog even de gekaramelliseerde ananas noemen. Bij die foto loopt het water mij in de mond. Of wat dacht je van brownies met gepofte biet? Pompoentaart lijkt me ook niet verkeerd. En het notenbrood ziet er ook zo goed uit. Kortom: een zeer welkom boek om mijn boekenkast mee aan te vullen en snel mee aan de slag te gaan!

Handig om te weten over Groen op Kolen

Titel: Groen op Kolen
Auteurs: Leonard Elenbaas & Jeroen Hazebroek
192 pagina's
ISBN 978 90 5956 924 9
Prijs: 29,99
Uitgeverij: Fontaine uitgevers

Hier een recept uit Groen op Kolen, om alvast uit te proberen!

Poké Bowl met gepofte en gegrilde groenten en een sesamdressing

voor 4 personen


Ingrediënten

2 maiskolven met blad
3 rode uien
300 g rijst
8 mini-komkommers
20 (punt)radijsjes
2 avocado’s
1 zakje knapperige zeewiervelletjes van 50 g
 

Voor de dressing

100 ml sesamolie
100 ml sojasaus
2 eetl. geroosterd sesamzaad

Verder nodig

standaard grillrooster
kettle of kamado
hete grill met minder hete zone aan de zijkant (driehoek
methode) of rondom
 

Zo maak je de Poké Bowl

1. Als je verse mais hebt is het het beste om de aar eerst een minuut of 15 in een bak met koud water te leggen met de punt naar beneden (onder water).

2. Steek de houtskool in de barbecue aan en stook met een hete zone in het midden of aan één zijde naar minimaal 200 °C en maximaal 230 °C onder de deksel.

3. Gril de mais op het rooster draai elke 3-4 minuten, zodat niet alle blad verbrandt. Schuif na ongeveer 10 minuten naar een minder heet gedeelte van het rooster. Gaar de mais nog 15-20 minuten door.

4. Leg de rode uien op het rooster, maar niet direct boven de gloeiende houtskool. Sluit de deksel van je barbecue. Laat de uien 20 minuten poffen. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

5. Was de mini-komkommers en de radijsjes en dep ze droog. Halveer ze in de lengte. Halveer de avocado’s en verwijder de pit (laat de schil zitten). Snijd elke helft in 3 tot 4 partjes.

6. Haal de uien en de maiskolven uit de barbecue. Leg de mini-komkommers, de radijsjes en de avocadopartjes op het snijvlak op het rooster. Gril ze 2 minuten, keer de avocadopartjes na 1 minuut om.

7. Haal de groenten en de avocado uit de barbecue en verwijder de schil van de avocado. Pel en halveer de uien en snijd ze in partjes. Verwijder het blad van de maiskolven en snijd elke kolf in 6 stukjes. Meng de ingrediënten voor de dressing.

8. Verdeel de gekookte rijst en de gepofte en gegrilde ingrediënten over vier kommen en serveer met de dressing en de knapperige zeewiervelletjes.
 

Meer leuke boeken bekijken? Lees hier verder!  

Dit boek heb ik voor deze recensie gekregen van Fontaine Uitgevers. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over de inhoud van het boek.

Foto's: Fontaine Uitgevers, Christian Fielden