Misosoep

Voel je je een beetje flauw? Van dit Japanse soepje knap je vast weer helemaal op. Ik maakte misosoep met een bouillon van kombu (zeewier) als basis. Een makkelijk soepje, die je binnen een half uur op tafel zet. Wij vinden het heerlijk.


https://bijlon.blogspot.com/2018/06/misosoep.htmlKombu-bouillon smaakt subtiel

Misschien staat het idee van de smaak van zeewier je niet zo aan. Ik kan je geruststellen, de smaak is subtiel. Je proeft straks vooral de miso. 


Wél moet ik het volgende bij dit recept aan je melden. Ik kocht kombu van het merk TerraSana. Zij vermelden op de verpakking het volgende: dat kombu van nature rijk is aan jodium en dat overmatig gebruik tot storingen van de schildklier kan leiden. Aanbevolen wordt om maximaal 2 tot 3 keer in de week zeewieren te gebruiken. De EFSA (European Food Safety Authority) beveelt voor volwassenen een bovengrens van 0,6 mg jodium per dag aan. De bereidingswijze resulteert in een maximale opname van 0,2 mg jodium per portie van 250 ml bouillon van kombu. 1 liter bouillon is dus voor 4 personen. Hiervoor gebruiken we 2,5 gram kombu, dat is ongeveer een stukje van 5 tot 6 cm. Kombu kan van nature sporen van vis, week- en schaaldieren bevatten. De kombu zelf wordt niet genuttigd, we trekken er alleen een bouillon van. Tot zover de info van TerraSana.


Miso, dit is het

Nou, dan gaan we nu naar het leuke gedeelte :-) Het maken van de misosoep. Maar wat is miso eigenlijk? Misschien ben je er al mee bekend. Of je hebt er nog nooit van gehoord. Miso is een natuurlijk gefermenteerd mengsel van bonen, zout en (vaak) granen. Het is een pasta waar je gerechten mee op smaak kunt brengen. 

We gaan aan de slag!

Dit heb je nodig voor 4 personen

1 liter water
2 eetlepels miso, ik kocht Genmai Miso van TerraSana (sojapasta met bruine rijst)
2 tot 3 eetlepels zoute sojasaus
4 bosuien, gewassen en in ringen gesneden
1 stukje gedroogde kombu, van 5 cm 
wat tofu naar smaak (naturel), in blokjes gesneden

Zo maak je Misosoep

1. Spoel de kombu enkele keren goed af onder de koude kraan. Leg het in een kom met water en laat 15 minuten weken. Gooi het weekwater hierna weg.
2. Zet een pan met een liter koud water op zacht vuur. Doe de geweekte kombu erbij en laat het 20 minuten op zacht vuur staan. Voordat de bouillon gaat koken, vis je de kombu eruit en gooi je het zeewier weg.
3. Voeg nu de miso, de sojasaus en de bosui (houd wat bosui achter voor de garnering) toe. Roer het geheel goed door, zorg dat de miso goed oplost. Breng de soep aan de kook en laat enkele minuten doorkoken.
4. Vul 4 kommen met de misosoep, leg er wat blokjes tofu in en garneer met de overgebleven bosui. Geniet ervan! 

Kombu en miso zijn onder andere verkrijgbaar in de reformwinkel of toko.

Misschien vind je dit ook lekker:
Thaise Kippensoep