Suikermaïs

Het is tijd om mijn maïs binnen voor te zaaien. Je kunt het ook in de late lente zaaien in de volle grond, als de aarde voldoende is opgewarmd.

https://bijlon.blogspot.nl/2018/04/suikermais.html
Zo smaakt suikermaïs het zoetst

Suikermaïs is zo lekker zoet. Het beste smaakt het als je het oogst en direct dezelfde dag eet. Het suikergehalte begint zich na de oogst namelijk snel om te zetten in zetmeel.

Plant de maïsplanten als vak

De reden dat je nooit maïsplanten in een rij plant, is dat ze elkaar moeten bestuiven met behulp van de wind. Zet je ze in een rij, dan krijg je geen goede bestuiving en dus geen tot weinig maïskolven. Daarom plant je ze als vak zodat ze elkaar goed kunnen bestuiven.

Hier houdt maïs van

Maïsplanten staan het liefst op rijke, losse, grond op een beschutte plek in de volle zon. Totdat ze vruchten krijgen, hoef je ze niet heel veel water te geven. Daarna willen ze graag iets meer drinken. Houd de grond goed onkruidvrij. Wacht wel met uitplanten van je kleine maïsplantjes totdat alle kans op vorst is geweken.

Zaaien en planten van maïs

Heb je zin om je eigen suikermaïs te kweken? Zaai ze binnen voor in bakjes met aarde en plant ze uit als er geen kans meer is op vorst, in de late lente. Zaai je direct in de volle grond, aan het einde van de lente, dan zijn de vogels en muizen je heel dankbaar. Ze eten de zaden graag op. Dit kun je helpen voorkomen door er, totdat de plant opkomt, een leeg jampotje op te plaatsten. Houd tijdens het zaaien of uitplanten een tussenruimte aan van ongeveer 35 cm in alle richtingen.

Wil je ook weten wanneer je suikermaïs precies goed is voor de oogst? Klik op de foto hieronder en lees het artikel over de oogsttest van maïs.


Maïs-oogsttest