Het Familierecept van Tamara

Tamara weet niet beter dan dat Jagerskip in haar kindertijd regelmatig op tafel stond. Nu heeft ze zelf een gezin. "Ook hier staat het gerecht zeker 1x per maand op het menu. Het is lekker makkelijk en zo klaar."

https://bijlon.blogspot.nl/2018/03/het-familierecept-van-tamara.html
Tamara is lerarenopleider in het dagelijks leven. Met een gezin, werk en een druk sociaal leven is Jagerskip voor haar hét ideale recept. Dit gerecht zit vol warme, herfstige smaken. Daar houdt ze van. Het is makkelijk en je hebt je handen snel weer vrij. Ze maakt er graag aardappelpuree bij uit een zakje, want ook dat scheelt tijd. Ze moet erom lachen en kijkt me een beetje verontschuldigend aan. Dan vertelt ze waar het recept voor Jagerskip vandaan komt. "Eerst dacht ik dat het een recept van mijn oma was. Zij kon heel goed koken. Mijn moeder vertelde dat het van de Kook- o- theek komt. In de jaren tachtig was dit een soort spaarsysteem van recepten. Het zijn allemaal losse kaarten."

Bij elk familielid smaakt Jagerskip anders

Elk familielid geeft zijn/haar eigen draai aan het recept. Ook Tamara heeft het aangepast. "Mijn moeder vindt dat je de saus moet binden met maïzena. Ik vind van niet", geeft ze als voorbeeld. Terwijl ze kookt kijk ik met haar mee. Ze snijdt, roert in de pannen en doet al snel de deksels erop. Omdat ze vandaag kookt voor 5 à 6 personen, vindt ze het makkelijker om 2 pannen te gebruiken. "Zo...nu hoeven we alleen maar te wachten tot het klaar is." 

Bekijk de video:Wil jij ook Jagerskip op Tamara's wijze maken? Hier volgt het recept.

Dit heb je nodig voor 5 à 6 personen

500 gram bio kipfilet, bestrooid met wat zout en peper
500 gram kastanjechampignons, schoongemaakt, in grove stukken gesneden
200 gram Tasty Tom trostomaten, gewassen en in grove stukken gesneden
1 rode ui, gepeld en fijngesneden
boter, voor het bakken van de kip
2 theelepels Italiaanse kruiden
400 ml bouillon -> Tamara gebruikt hiervoor Fundo Fond, Bruine Rundsfond (zonder additieven en zoutarm)
1 groentebouillonblokje
handje peterselie, grof gesneden

Zoals vermeld maakt Tamara dit gerecht klaar in 2 pannen. Ze verdeelt alle ingrediënten in tweeën.

Zo maak je Jagerskip op Tamara's wijze

1. Verhit een klontje boter in de pannen. Leg de met zout en peper bestrooide kipfilets erin.
2. Bak de kipfilets aan beide kanten bruin, maar niet gaar.
3. Haal de kip eruit, leg het op een bordje.
4. Doe de rode ui in de pannen, bak aan en doe dan de champignons, trostomaten en Italiaanse kruiden erbij. Bak het even mee.
5. Voeg de bouillon toe. In dit geval per 200 ml fond een pot water toevoegen en een half verkruimeld groentebouillonblokje.
6. Leg de kipfilets terug in de pan en breng de bouillon aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat de kip in ca. 20 minuten zachtjes gaar stoven. Bestrooi het gerecht met wat verse peterselie. Eet er aardappelpuree bij. Geniet ervan!


Bron: Dit recept is gebaseerd op een Kook-o-theek-recept van uitgeverij Podium, in de jaren 80. Deze uitgeverij hebben we niet kunnen traceren.