Blauwe Bessenbrood

Dit is veel lekkerder dan brood met jam. Minder zoet is het ook. Het heeft een knapperige korst en in combinatie met de zachte binnenkant en de smaak van blauwe bessen is dit een ware traktatie. Het is heel geschikt voor speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld Pasen. Als je hiermee mag ontbijten, spring je toch gewoon een gat in de lucht?

https://bijlon.blogspot.nl/2018/03/blauwe-bessenbrood.html
Dit Blauwe Bessenbrood smaakt het lekkerst als het nog niet helemaal is afgekoeld. Eet het in ieder geval dezelfde dag, want er zitten geen broodverbeteraars in. Het blijft dus minder lang vers dan brood uit de winkel. Dat wordt vroeg je bed uit, maar wel voor een heel goed doel.

Dit heb je nodig voor een Blauwe Bessenbrood

500 gram tarwebloem
300 gram verse blauwe bessen, gewassen en goed uitgelekt
275 ml handwarm water
50 gram koude roomboter
20 gram olijfolie (inderdaad gram, dat klopt)
4 eetlepels kristalsuiker
7 gram gedroogde gist
flinke snuf vanillepoeder (mag eventueel ook een zakje vanillesuiker zijn)
poedersuiker

verder nodig:
bakpapier


Zo maak je Blauwe Bessenbrood

1. Doe de bloem, olijfolie, 2 eetlepels kristalsuiker, vanillepoeder, gist en water in een kom en kneed totdat het deeg een bol vormt. Kneed het deeg hierna nog een aantal minuten goed door. Dek de kom met het deeg af en laat het ongeveer een uur rijzen op een warme plek. (Bijvoorbeeld bij de verwarming.)
2. Als het deeg goed is gerezen, kneed je het weer door. Als het erg plakt, kun je het deeg met nog wat bloem bestuiven. 
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm van het deeg een plat ovalen brood op de bakplaat, van ongeveer 2 à 3 cm dik.
4. Druk de blauwe bessen stevig in het deeg, één voor één. Als je alle blauwe bessen in het deeg hebt gedrukt, bestrooi je het geheel met 2 eetlepels kristalsuiker.
5. Snijd de roomboter in kleine blokjes en verdeel het over het deeg met de bessen.
6. Laat het deeg even liggen en opnieuw rijzen (ongeveer een kwartier). Dek het wel af tegen het uitdrogen. Verwarm intussen de oven alvast voor op 175 graden C. (hetelucht)
7. Zodra het deeg is gerezen en je de oven hebt voorverwarmd, schuif je de bakplaat met het deeg de oven in.
8. Bak het Blauwe Bessenbrood in 35 tot 40 minuten gaar en goudbruin.
9. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen totdat het lauwwarm is. Snijd eventueel alvast in stukken voordat je het op tafel zet (verstandig tegen het knoeien, want blauwe bessen geven vervelende vlekken) en bestrooi met poedersuiker. Geniet ervan! 

Misschien vind je dit ook lekker:
Bladerdeegtaartjes met Frambozen

Meer recepten vind je in het Bij Lon Receptenregister