Hartige Aardappelcake uit Home Sweet Home
In Home Sweet Home deelt Yvette van Boven met ons haar Ierse herinneringen aan het comfort food waarmee zij is opgegroeid. Met dit boek laat zij de culinaire rijkdom en gastvrijheid van Ierland zien en proeven. Oude kooktradities worden gecombineerd met de moderne keuken. Proef vanavond al een stukje Ierland met deze Hartige Aardappelcake van Yvette van Boven!
Yvette van Boven groeide op in een klein dorpje ten zuiden van Dublin. Haar Nederlandse ouders vertrokken eind jaren 60 van de vorige eeuw naar Ierland, op zoek naar een ander en avontuurlijker leven. Ze groeide op met Ierse gerechten en leefde dicht bij de natuur. De van oorsprong eenvoudige Ierse keuken heeft veel te bieden. Het milde klimaat op het eiland brengt prachtige producten voort, waarvan veel weer herontdekt worden. Met dit boek nodigt Yvette van Boven je uit om deze culinaire rijkdom van Ierland te vieren.
Home Sweet Home
Yvette van Boven
Fontaine Uitgevers
Uitvoering: gebonden
Prijs: € 29,95
ISBN: 978 90 5956 754 2
Voor nu kun je alvast genieten van de Hartige Aardappelcake, een bijgerecht voor 4 personen. Serveer het lauwwarm bij een salade, bij soep, als borrelhap of bij het recept bacon & cabbage. (Recept voor bacon & cabbage vind je in Home Sweet Home, op blz 128.)
4 eieren, gesplitst
fijngeraspte schil van 1 citroen
3 eetlepels peterselie, fijngehakt
100 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt
1/2 eetlepel paprikapoeder
100 gram griesmeel
zout en versgemalen zwarte peper
2. Verwarm de oven voor tot 170 graden. Zet een rek iets onder het midden.
3. Meng de eidooiers met de geraspte schil van de citroen, peterselie, Parmezaanse kaas, het paprikapoeder en griesmeel. Roer de aardappelpuree erdoor tot een egaal beslag, breng op smaak met zout en peper.
4. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom met een snuf zout. Schep een flinke lepel van het geklopte eiwit door het beslag en daarna al het eiwit, tot alles goed is opgenomen.
5. Vet een cakevorm (een liter inhoud) in. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in circa 50 minuten lichtbruin en gaar in de oven. Laat hem iets afkoelen en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.
Dit boek is, voor deze recensie, gratis ter beschikking gesteld door Fontaine Uitgevers. Ondanks gratis verkregen, geeft Bij Lon altijd haar eerlijke mening over de inhoud.
Nieuw Iers Comfort Food van Yvette van Boven |
Yvette van Boven groeide op in een klein dorpje ten zuiden van Dublin. Haar Nederlandse ouders vertrokken eind jaren 60 van de vorige eeuw naar Ierland, op zoek naar een ander en avontuurlijker leven. Ze groeide op met Ierse gerechten en leefde dicht bij de natuur. De van oorsprong eenvoudige Ierse keuken heeft veel te bieden. Het milde klimaat op het eiland brengt prachtige producten voort, waarvan veel weer herontdekt worden. Met dit boek nodigt Yvette van Boven je uit om deze culinaire rijkdom van Ierland te vieren.
Wat je vindt in Home Sweet Home
Zoals bij alle boeken van Yvette van Boven, ziet Home Sweet Home er aantrekkelijk uit. Mooie foto's, zeer verschillende en verrassende recepten, interessante achtergrondinformatie en leuke illustraties. Je vindt er traditionele gerechten en moderne smaakcombinaties. De shepherd's pie ziet eruit om van te watertanden en de cheddarsoep maakt absoluut nieuwsgierig. Voor de gepekelde & gerookte garnalen met zilte venkel-zeewiermayonaise, legt Yvette uit hoe je snel een rookoven maakt. Fan van lamsvlees? Misschien vind je de lamsschenkelpie met zwarte kool & witte bonen heel interessant. Of ga jij je wagen aan de paardenbloem-honingsorbet? Yvette van Boven neemt je met haar boek mee op een avontuurlijke reis.Wegdromen, maar niet te lang
Dit boek nodigt uit om lekker bij weg te dromen, maar niet te lang. Yvette van Boven weet haar enthousiasme en creativiteit, zoals geen ander, goed op de lezer over te brengen. De meeste tijd zul je met dit boek dus in de keuken doorbrengen, want het nodigt uit om snel te gaan koken. Dus wil je jezelf of iemand anders trakteren op een mooi kookboek en/of wil je de rijkdom en gastvrijheid van Ierland thuis ervaren? Dan raad ik je zeker aan om dit boek te kopen.Home Sweet Home
Yvette van Boven
Fontaine Uitgevers
Uitvoering: gebonden
Prijs: € 29,95
ISBN: 978 90 5956 754 2
Proef een stukje Ierland
Voor nu kun je alvast genieten van de Hartige Aardappelcake, een bijgerecht voor 4 personen. Serveer het lauwwarm bij een salade, bij soep, als borrelhap of bij het recept bacon & cabbage. (Recept voor bacon & cabbage vind je in Home Sweet Home, op blz 128.)Hartige Aardappelcake
Wat heb je nodig voor een kleine cake?
500 gram kruimige aardappels, of een restant aardappelpuree4 eieren, gesplitst
fijngeraspte schil van 1 citroen
3 eetlepels peterselie, fijngehakt
100 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt
1/2 eetlepel paprikapoeder
100 gram griesmeel
zout en versgemalen zwarte peper
Hoe maak je Hartige Aardappelcake?
1. Kook de aardappels gaar, giet ze af en laat ze uitstomen. Stamp ze tot een fijne puree (bijvoorbeeld met de pureeknijper) en laat afkoelen tot kamertemperatuur.2. Verwarm de oven voor tot 170 graden. Zet een rek iets onder het midden.
3. Meng de eidooiers met de geraspte schil van de citroen, peterselie, Parmezaanse kaas, het paprikapoeder en griesmeel. Roer de aardappelpuree erdoor tot een egaal beslag, breng op smaak met zout en peper.
4. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom met een snuf zout. Schep een flinke lepel van het geklopte eiwit door het beslag en daarna al het eiwit, tot alles goed is opgenomen.
5. Vet een cakevorm (een liter inhoud) in. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in circa 50 minuten lichtbruin en gaar in de oven. Laat hem iets afkoelen en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.
Dit boek is, voor deze recensie, gratis ter beschikking gesteld door Fontaine Uitgevers. Ondanks gratis verkregen, geeft Bij Lon altijd haar eerlijke mening over de inhoud.