Experimentje Zoete Aardappel

Dit jaar wil ik graag zoete aardappels kweken in de achtertuin. Wat ben ik benieuwd of dit gaat lukken! Het is een leuke uitdaging, met onze Hollandse zomers. De eerste voorbereidingen, voor de hopelijk succesvolle aardappeloogst in oktober, zijn al getroffen.

https://bijlon.blogspot.nl/2018/01/experimentje-zoete-aardappel.html
Als je groenten kweekt, is er altijd wel weer iets nieuws om uit te proberen. Steeds denk je: ja, dat wil ik ook nog eens doen. Op een dag start je dan eindelijk het experiment. In dit geval het kweken van zoete aardappelen.

Scheuten of de hele knol van de zoete aardappel

Wanneer je een beetje rondkijkt op internet, dan krijg je verschillende tips voor het kweken van zoete aardappelen. De een neemt stekken (de uitlopers) van de zoete aardappel om te planten en de ander stopt de hele knol met uitlopers en al in de grond. Dat laatste ga ik doen, mits mijn zoete aardappel uitloopt, natuurlijk.

Zoete aardappel in water

Na een bezoekje aan een reformwinkel, voor een onbehandelde zoete aardappel, heb ik de knol in een glaasje water gezet. Alleen de onderkant, dan. Om te voorkomen dat het in het glas valt, stak ik 3 prikkers in de aardappel. Om de dag verschoon ik het water.

Kom maar op met die uitlopers

De zoete aardappel staat nu voor de verwarming (niet te dicht erop), zodat er hopelijk over een week of 2 scheuten verschijnen. Daarna zet ik de knol in een kweekkasje voor het raam. Zijn de scheuten groot genoeg, dan wil ik de zoete aardappel in een pot met aarde planten. Deze zet ik op een warme plek in huis, totdat de kans op vorst is geweken. Daarna zet ik de pot in de achtertuin op een warme, beschutte plek. Het is natuurlijk geen plant die je normaal gesproken in ons klimaat kweekt. Daarvoor houdt het te veel van warmte. De reden ook, dat ik het in een pot zet in de achtertuin. Zo warmt de aarde sneller op en kan ik de hongerige plant regelmatig voeding geven.

Wanneer dit experiment slaagt, zal ik zeker meer zoete aardappels gaan kweken. Eerst maar eens kijken wat het wordt.

Heb jij al eens zoete aardappels gekweekt? Laat me vooral weten wat je ervaringen zijn! Reageer via social media of laat hieronder een reactie achter.

Meer lezen over het kweken van je eigen groenten? Klik hier om andere artikelen te lezen!