Cranberrycompote uit Home Sweet Home Xmas

Yvette van Boven stelde haar kookboek, Home Sweet Home, samen en ontdekte dat ze erg veel kerstrecepten had. Ze kon er een heel nieuw boek mee vullen. Dat heeft ze dus gedaan. Hallo, Home Sweet Home Xmas. En hallo cranberrycompote. Want die is echt verdraaid lekker!

https://bijlon.blogspot.nl/2017/12/cranberrycompote-uit-home-sweet-home.html


"Dit boek bewaar je heus niet alleen voor Kerst.
 Hier wil je de hele winter uit koken."

 
Waarschijnlijk ken je Yvette van Boven wel. Ze is schrijfster, kok en tv-presentatrice. Heb je al eens naar Koken met Van Boven gekeken? Een erg leuk programma. Per aflevering staat één hoofdingrediënt centraal. Met al haar creativiteit is ze niet alleen op tv te zien, ze schrijft ook columns en haar eigen kookboeken. Man Oof Verschuren verzorgt de fotografie. Eigenlijk zou iedereen een kookboek van Yvette van Boven moeten hebben, is mijn mening. Je kunt er altijd op terugvallen als je even niet weet wat je wilt maken en hoe je dat ook alweer moet doen. De omschrijving vind ik duidelijk en de recepten niet te moeilijk. Mede door haar jeugd in Ierland, maakt Yvette van Boven haar gerechten graag "from scratch". Iets wat mij erg aanspreekt.

Over het boek Home Sweet Home Xmas

Terug naar het boek Home Sweet Home Xmas: bergen makkelijke recepten voor een onbezorgd feest. De foto's zien er prachtig uit. Ook ben ik gek op de illustraties van Yvette van Boven. Voor een onbezorgde Kerst geeft ze kerstontstresstips, een handig planlijstje en heel veel makkelijke, "foolproof", kerstrecepten. Ook aan de vegetariër is goed gedacht. 

De hoofdstukken met recepten zijn als volgt ingedeeld: De Morgen, Dranken, Borrelhap, Soep, Kleine Gerechten, Hoofdgerechten, Bijgerechten, Toe, Provisiekast en Menu's. Die laatste is heel handig, als je het lastig vindt om zelf een menu samen te stellen. Je kunt kiezen uit een koud buffet, menu voor een romantisch kerstje voor twee, menu met kleine gangen, vismenu, kerstontbijt, kerstbrunch, menu voor de vegetariër, lang menu voor de vegetariër, driegangenmenu, kerstdiner voor de hele familie, viergangenmenu, vijfgangenmenu en viergangen wildmenu. Genoeg keuze, dus!

Gerechten uit Home Sweet Home Xmas

Wat staat er allemaal in het boek? Ik zal "opnoemen" wat mij als eerste aanspreekt: pompoen-, feta- & saliebrood, worstenbroodjes met venkel, cranberry margarita's, dennensiroop, pikant-zoete kaneelnootjes, crèmesoep van prei & aardappelen met gebakken coquilles & peterselieolie, wildepaddenstoelensoep met hazelnoot, terrine van zachte prei met gerookte zalm & mascarpone (die gaan wij maken met Kerst!), rillettes van konijn (of kip), hele zalmzijde met venkel, citroen & waterkers-misomayo, gebraad van knolselderij, pastei van hert & ale en nog zoveel meer! De cranberrycompote, die leek mij zo lekker dat ik het meteen gemaakt heb. Deze móet je gewoon proberen. Dat kan ook, want ik mag het recept met je delen.


Als we een beetje dezelfde smaak hebben, dan is Home Sweet Home Xmas een mooie voor op je kerstverlanglijstje. Want dit boek bewaar je heus niet alleen voor Kerst. Hier kun je de hele winter wel uit koken.


Home Sweet Home Xmas, 

bergen makkelijke recepten voor een onbezorgd feest
Yvette van Boven
Fontaine Uitgevers
Uitvoering: gebonden
Prijs: 29,95
ISBN: 978 90 5956 793 1

Cranberrycompote uit Home Sweet Home Xmas

Wat heb je nodig voor een potje cranberrycompote?
100 gram witte basterdsuiker
fijngeraspte schil van 1 sinaasappel en sap van 2 sinaasappels (wij gebruikten bio, dus zonder waslaagje)
250 gram verse of bevroren cranberry's of veenbessen
1 eetlepel grove mosterd
2 takjes rozemarijn
snuf zout

Hoe maak je cranberrycompote?
1. Meng alles in een steelpan en breng aan de kook.
2. Draai het vuur lager. Laat 8 tot 10 minuten zachtjes koken of tot de bessen beginnen te barsten.
3. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
4. Verwijder de takjes rozemarijn voor het opdienen. (Yvette van Boven geeft ook aan dat ze de takjes er altijd lang in laat zitten voor de smaak.)
Afgedekt en bewaard in een schone pot in de koelkast blijft de compote weken goed. Dit boek hebben wij gekregen van Fontaine Uitgevers. Toch geeft Bij Lon altijd haar eerlijke mening.