Breekbrood voor Kerst

Maak eens zo'n leuke kerstkrans van breekbrood. Dat staat zo feestelijk op tafel of bij de borrel. Met wat Provençaalse kruiden en zongedroogde tomaat geef je er extra smaak aan. Smeer er daarna wat homemade knoflookboter op. Zoooo lekker!

Breekbrood voor Kerst met Provençaalse kruiden en zongedroogde tomaatWat heb je nodig voor een krans van 9 broodjes?

500 gram meergranenmeel
260 ml water
20 gram olijfolie (ja, gewoon wegen)
4 zongedroogde tomaten, in kleine stukjes gesneden (niet op olie, we gebruiken hier de gedroogde tomaten uit een zakje.)
2 eetlepels Provençaalse kruiden
7 gram gist
1 theelepel zout
wat bloem

verder nodig:
bakpapier


Hoe maak je Breekbrood voor Kerst? 

Voor het maken van brooddeeg met gist gebruik ik een broodbakmachine. Niet om in te bakken, maar puur om te kneden en te laten rijzen. Je kunt natuurlijk ook gewoon met de hand kneden. Zie hieronder de werkwijze.

1. Doe het meergranenmeel in een kom. Voeg de gist en het zout toe. Zorg dat ze elkaar niet direct al raken, anders tast het zout de gist aan en werkt het niet meer goed. Nu kan de de olijfolie in de kom en dan het water. Kneed alles totdat het deeg een klomp wordt. Daarna mag je nog 10 minuten doorgaan met kneden.

2. Dek de kom met deeg af en laat het 1 uur rijzen. Haal het deeg uit de kom, voeg de Provençaalse kruiden en stukjes zongedroogde tomaat toe. Kneed dit goed door het deeg, op een met bloem bestoven werkblad.

3. Maak 9 bolletjes van het deeg, leg het op een stuk bakpapier op de bakplaat tegen elkaar aan, in de vorm van een krans. Dek af met een schone, met bloem bestoven, theedoek. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden C.

4. Zodra het deeg verdubbeld is in omvang, haal je de theedoek eraf en schuif je de bakplaat met de deegkrans de oven in.

5. Bak het brood in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin. Om te testen of je brood gaar is, klop je er even op. Klinkt het hol, dan is het gaar. 

Laat de krans op een rooster afkoelen. Je kunt het eventueel versieren met wat laurierbladeren of verse takjes rozemarijn. (alleen voor de sier) Zet wat homemade knoflookboter op tafel, om erop te smeren.

Wil je ook homemade knoflookboter maken? Klik op onderstaande foto om naar het recept te gaan!

Homemade Knoflookboter


Meer recepten bekijken? Hier ga je naar het Bij Lon receptenregister.