Dit kun je doen buiten het Moestuinseizoen #2

Waarschijnlijk gaat het nu al kriebelen en wil je aan de slag met je moestuin. Dat kan! Wat wil je bijvoorbeeld volgend jaar kweken? Waar kun je zaden bestellen? En... maak je plantenlabels schoon.

Moestuinkriebels? Tips voor de moestuin, buiten het seizoen.Wat wil je volgend jaar kweken?

Ga na welke gewassen het goed deden in jouw tuin. Die wil je vast weer terug. Waar had je een overschot aan? Kwamen de boontjes zo ongeveer "je neus uit"? Zoals bij ons bijvoorbeeld. We hadden veel te veel pronkbonen. Dan is het raadzaam om voortaan iets minder van hetzelfde gewas te zaaien. Al weet je nooit zeker of het weer zo'n goed bonenjaar wordt. En wat ging er afgelopen seizoen bijvoorbeeld helemaal fout? Wij wilden zelf edamame kweken. Deze sojaboontjes voelden zich niet thuis in onze tuin. De volgende keer kiezen we voor een ander gewas. Het was niet geschikt genoeg voor ons klimaat of het lag aan de grondsoort. Zekerheid heb je nooit, want de natuur laat zich niet sturen. Dat maakt het ook weer heel leuk.

Dan nog iets waar menigeen tegenaan loopt: kweken wat je niet graag eet. Dat hoor ik vaak en ik heb er zelf ook ervaring mee. Want ja... het is een mooie plant of je hebt de zaden van iemand gekregen. Vaak blijft de oogst uit. Houd je niet van spruitjes? Dan eet je vast ook geen spruitjes uit eigen tuin. Voortaan kweken we alleen gewassen die we graag eten.


Maak je plantenlabels schoon

Je kunt plastic plantenlabels gewoon opnieuw gebruiken. Schuur de letters eraf met een schuursponsje en berg ze op tot volgend jaar. 

Zaden

Kijk eens rond op verschillende websites met zaden om inspiratie op te doen en misschien je zadenvoorraad aan te vullen voor het volgende jaar. Zoals bijvoorbeeld bij De Bolster als je biologisch wilt tuinieren. Een van mijn favorieten. Of breng eens een bezoekje aan Vreeken's. Buiten dit, vul ik mijn zadenvoorraad vroeg in het voorjaar ook graag aan met het assortiment van de Welkoop en Intratuin. Er zijn natuurlijk nog veel meer winkels voor groentezaden. 

Heb jij een bijzonder adres waar je graag je zaden koopt? Laat vooral een reactie achter, onderaan dit bericht. Tips zijn altijd welkom.