Dit kun je doen buiten het Moestuinseizoen #1

Wil jij graag bezigblijven met je moestuin? Er zijn nog veel dingen die je kunt doen, buiten het seizoen. Deze week de eerste tip.

Wil jij ook buiten het seizoen bezig zijn met de moestuin? Bekijk de eerste tip.
Tip #1: Sorteer je zaden

Elk jaar ruim in mijn groentezaden op. Aan het begin van het jaar ziet mijn voorraad er goed uit. Alles is keurig gesorteerd. Maar dan... ahum. Ja, dan word ik makkelijker en als ik terugkom van de moestuin, ruim ik de zaden niet meteen op de juiste plek op. Ik leg de zakjes "even" op een stapel in mijn zadenbak. Je raadt het al...het wordt onoverzichtelijk. Vóór het nieuwe tuinseizoen begint, wil ik precies weten wat ik aan voorraad heb. Tijd om mijn zaden weer eens netjes te sorteren.

Hoe sorteer ik mijn zaden?

  • Eerst kijk ik alle pakjes zaad na, om te zien of ze niet over de datum zijn. Oude zaden zijn soms niet meer voldoende kiemkrachtig. Wil je ze niet weggooien? Doe dan in februari de kiemtest. Leg wat vochtig keukenpapier in een bakje, met doorzichtig deksel. Strooi verschillende zaden op het papier, in rijen. Leg een (normaal, droog) vel papier naast het bakje, waarop je schrijft wat je hebt gezaaid. (Handig als je weet welke rij wat is, want dit onthoud je normaal gesproken echt niet.) Doe het deksel op de bak en wacht af. De zaden ontkiemen niet allemaal tegelijk. Houd in de gaten wat de kiemtijd van de zaden hoort te zijn. Dit staat op het pakje/zakje. Ontkiemt er minder dan de helft in een rij? Dan is het misschien tijd om nieuwe zaden aan te schaffen.

  • In Excel maak ik een overzicht van alle zaden die ik heb en de tijden dat ik ze wil gaan zaaien. Dan zie ik ook gelijk wat mijn voorraad is en wat ik nog wil aanvullen. Daarna sorteer ik in Excel op zaaimaand. Dan staat alles meteen op volgorde.

  • Hierna leg ik, de pakjes/zakjes zaad zelf, op zaaimaand. Ik stop ze in een envelop waar ik de maand op schrijf. Zo kan ik alles snel terugvinden. Sommige zaden zaai je meerdere keren per seizoen. Deze doe ik dan, na de eerste zaai, in de desbetreffende envelop met de juiste maand. Dat is in ieder geval de bedoeling. En anders vind ik ze vast wel weer terug op de stapel ;-) 

Dit is mijn zadensorteersysteem. Misschien heb jij wel een andere, handige, manier om je zaden op te ruimen. We horen het graag van je!

Meer lezen over de moestuin?

Op zoek naar een lekker recept? Neem eens een kijkje in ons receptenregister!