Homemade Hazelnootpasta

Wat geeft het veel voldoening om je eigen hazelnootpasta te maken. Het is gewoon erg leuk. Je maakt het zo zoet als je zelf wilt, met honing. Deze hazelnootpasta smaakt zo puur. Dit komt omdat het alleen maar uit "echte" ingrediënten bestaat. Deze pasta bevat geen zuivel. 

Hazelnootpasta, gezoet met honing. Zonder zuivel.
Alles wat je zelf maakt kan je zo'n trots gevoel geven. Dat heb je maar mooi weer even voor elkaar. Leuk toch? Zelf hazelnootpasta maken is bovendien heel makkelijk. Dus waar wacht je nog op? ;-)


Wat heb je nodig voor 1 potje Hazelnootpasta?

150 gram gepelde, ongebrande, hazelnoten
ongeveer 5 eetlepels olijfolie, maar dat kan ook minder of meer zijn. Dit ligt aan het oliegehalte in je hazelnoten.
2 eetlepels honing, of naar smaak meer of minder
1 1/2 eetlepel cacaopoeder (ongezoet)
snufje vanillepoeder (gemalen vanille, geen vanillesuiker, verkrijgbaar bij reformwinkels e.d.)
snufje zout

verder nodig: keukenmachine en eventueel een schone theedoek

Hoe maak je Hazelnootpasta?

1. Rooster de hazelnoten in een koekenpan, zonder olie of vet, totdat het lekker begint te ruiken. Zitten er nog velletjes om de hazelnoten? Leg ze na het roosteren direct op een schone theedoek, vouw dicht en wrijf de velletjes er (in de theedoek, door de hazelnoten tegen elkaar aan te wrijven) zoveel mogelijk af. Pas op want het is heel heet.

2. Laat de hazelnoten iets afkoelen op een bordje.

3. Doe de hazelnoten in de keukenmachine en maal totdat ze hun olie beginnen af te geven. Dit kan best 5 minuutjes duren, maar ook korter. Dat ligt weer aan je hazelnoten. Gebruik geen hakmolen van de staafmixer, want deze kan niet zo lang achter elkaar hakken. Dan raakt je staafmixer oververhit. De mijne in ieder geval wel.

4. Voeg een aantal lepels olijfolie en wat honing toe. Ga verder met malen. Dan mag het  cacaopoeder, vanillepoeder en zout erbij. Mix weer even door. Is het smeuïg genoeg? Dan is het klaar. Beetje droog? Voeg dan meer olijfolie toe. Proef of je het zoet genoeg vindt. Anders doe je er nog een beetje honing bij en meng je het nog even goed door.

5. Doe de pasta in een brandschoon potje met deksel. Zelf bewaar ik het op kamertemperatuur. Het is beperkt houdbaar. Geniet ervan!

Meer recepten bekijken? Klik hier en lees verder!

Volg je ons al op Insta?