Citroenverbena

Op dit moment kun je nog lekker wat bladeren oogsten van de citroenverbena. Mits je deze in je tuin hebt, natuurlijk. Je kunt het drogen, voor je eigen theemix. Of je maakt er bijvoorbeeld likeur van. Limonade is ook een aanrader. Net voordat het gaat vriezen, moet je wel maatregelen treffen. Anders overleeft de plant de winter niet. Lees meer over citroenverbena.


CitroenverbenaEigenschappen Citroenverbena

Het zou goed zijn voor je spijsvertering en helpen bij spanning en slapeloosheid. Mij gaat het vooral om de smaak. Ken je die ouderwetse citroenzuurtjes? Daar smaakt het naar. Gebruik geen citroenverbena als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is voor iedereen raadzaam om niet te overdrijven met de hoeveelheid kruiden die je nuttigt, omdat elk eetbaar kruid toch zijn eigen eigenschappen/medicinale werking heeft.

Dit maak je met Citroenverbena

  • Mix wat gedroogde bladeren door wat groene thee, voor een lekkere citroensmaak.
  • Maak van verse bladeren citroenverbenalikeur. Een echte aanrader.
  • Gebruik verse bladeren om citroenverbenalimonade te maken. Lekker fris.

Zo droog je Citroenverbenabladeren, voor gebruik in de winter

Knip wat takken van je citroenverbenaplant. Laat het binnenshuis drogen op een met keukenpapier beklede broodplank (niet in de zon). In ongeveer een week is het droog en ris je de bladeren van de takjes. Bewaar het in een potje, op een donkere plek.

Gedroogde Citroenverbena

Citroenverbena is niet winterhard

Omdat citroenverbena niet tegen vorst kan, kun je de plant het beste in een pot kweken. Vóórdat het buiten vriest, zet je de plant op een vorstvrije en lichte plek. Heel af en toe geef je het een beetje water. De bladeren vallen van de takken af. Dit is normaal. Het lijkt of de plant doodgaat. In het voorjaar (als er geen kans meer is op vorst) loopt het, als alles goed is gegaan, weer uit. Het duurt wel even, de plant komt maar langzaam op gang.

Wil jij ook plezier hebben van je citroenverbenaplant in de winter? Maak dan likeur of droog de bladeren voor je eigen theemix, zoals hierboven omschreven. Groene thee, maar ook gedroogde muntbladeren, is een goede combinatie met citroenverbena. Of misschien wil je, nu het nog kan, genieten van limonade van verse citroenverbenabladeren. Klik op de foto's hieronder om naar het recept voor likeur en limonade te gaan.

Citroenverbenalikeur
 

Limonade van Citroenverbena

Andere recepten bekijken?

Meer over de moestuin lezen?