Chocoladetaart uit Sweet

Als groot fan van Yotam Ottolenghi, was ik verrukt toen aangekondigd werd dat er weer een nieuw boek verscheen. Deze keer een heel zoet boek, genaamd Sweet, in samenwerking met Helen Goh. Het doet je watertanden en besluiten dat je veel fijne tijd in de keuken door gaat brengen. Begin maar eens met deze Chocoladetaart. Daarna ben je misschien, net als ik, verkocht en snak je naar meer uit dit prachtige boek.

https://bijlon.blogspot.nl/2017/10/chocoladetaart-uit-sweet.html

"Sweet is de suikerhemel op aarde."Helen Goh drukte haar stempel op vele recepten in de Ottolenghi winkels. Perfectie; daar zijn Yotam Ottolenghi en Helen Goh altijd naar op zoek. Want hoe maak je een volmaakte taart? Dit resulteerde in vele proefsessies. Waar het hen ook vooral om gaat, zijn lekkere dingen. Hiermee bedoelen ze alles wat vers is, met echte ingrediënten, gemaakt met liefde, enige flair en heel veel aandacht voor detail. Dat is de Ottolenghi-belevenis geworden. De meeste recepten in dit boek hadden ze al ontwikkeld. Toch zijn er andere aan toegevoegd, omdat ze vonden dat er nog iets miste. 

Alleen al het lezen van dit boek brengt je in een suikerzoete, geweldige, stemming. Het ziet er zo prachtig uit. En dan moet je ook nog kiezen wat je gaat maken? Een onmogelijke opgave. Na één gemaakt recept volgen er zeer waarschijnlijk meer. Van koekjes tot taarten, cakejes, ijs en pudding. Het is de suikerhemel op aarde.

Recept voor Chocoladetaart uit Sweet

Dit recept verscheen voor het eerst in een artikel over Helen in de tijd dat ze een café had in Melbourne. Het artikel had als kop: "De beste chocoladetaart ter wereld". Dit was best angstaanjagend voor haar. Hoe hoger de verwachtingen, hoe moeilijker het is. De taart heeft echter de tand des tijds doorstaan. Je kunt deze chocoladetaart ongeglazuurd serveren, bijvoorbeeld alleen bestoven met cacaopoeder. Of je glazuurt het met ganache. Hier hebben wij voor gekozen. 

Je kunt het ook serveren met mascarponecrème met espresso en kaneel. Alles naar keuze. In de Ottolenghi winkels wordt het gebak "Chocoladetaart om mee naar huis te nemen" genoemd. Dit is een kleiner taartje dat na de maaltijd met vier personen gedeeld kan worden. Het is ook de officiële naam voor deze grote versie van Chocoladetaart. Het is zo goed te bewaren dat hun klanten vaak meteen een groot exemplaar mee naar huis nemen.


Wat heb je nodig voor "Chocoladetaart om mee naar huis te nemen?" 

(voor 12 personen)

250 g boter, op kamertemperatuur, in blokjes van 2 cm, plus extra om in te vetten
200 g pure kookchocolade (70% cacaobestanddelen), in blokjes van 2 cm
1 1/2 theelepel instantkoffiekorrels, opgelost in 350 ml kokend water
250 g fijne kristalsuiker
2 grote eieren, losgeklopt
2 theelepels vanille-extract
240 gram zelfrijzend bakmeel
30 g Dutch-processed cacaopoeder, plus een 1/2 theelepel extra om te bestuiven
1/4 theelepel zout

De taart kan met of zonder glazuur 4-5 dagen in een goed afgesloten trommel worden bewaard.

Chocoladeganache (naar keuze)
200 g pure chocolade (70% cacaobestanddelen), in blokjes van 2 cm
200 ml slagroom
1 eetlepel golden syrup
1 eetlepel zachte boter

De ganache kan maximaal 3 dagen bij kamertemperatuur worden bewaard, op voorwaarde dat het niet te warm is, of zet hem maximaal 2 weken in de koelkast. Je kunt het ook invriezen, hoewel de glans na het ontdooien wel minder is.

Mascarponecrème met espresso en kaneel (naar keuze)
375 ml slagroom
190 g mascarpone
het merg uit 1/2 vanillestokje
2 1/2 theelepel fijngemalen espressokoffie
3/4 theelepel gemalen kaneel
2 1/2 eetlepel poedersuiker1. Verhit de oven tot 150 graden C. Vet een ronde taartvorm van 23 cm doorsnee in en bekleed hem met bakpapier. Zet opzij.

2. Doe de boter, de chocolade en de hete koffie in een grote vuurvaste kom en klop tot alles gesmolten, vermengd en glad is. Klop met de hand de suiker door het mengsel tot hij is opgelost. Voeg de eieren en de vanille toe en klop weer tot alles vermengd en glad is. Zeef het bakmeel met het cacaopoeder en het zout in een kom en klop dit mengsel door de chocolademassa. Het beslag is vloeibaar, maar wees niet bang dat je iets vergeten bent: het hoort zo te zijn. Giet het beslag in de voorbereide taartvorm en bak de taart 60 minuten in de oven of tot een in het midden van de taart gestoken spies er schoon uit komt, of met wat net droog kruim. Op de bovenkant is een korst ontstaan die enigszins kan barsten, maar ook dat is de verwachting. Laat de taart 20 minuten afkoelen voor je het uit de vorm haalt en zet opzij om volledig koud te laten worden.

3. Doe voor de ganache de blokjes chocolade in een keukenmachine, maal alles fijn en zet opzij.

4. Doe de slagroom en de golden syrup in een kleine pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Neem de pan zodra er belletjes ontstaan - vlak voor het mengsel aan de kook komt - van het vuur. Schakel de keukenmachine weer in met de chocolade er nog in en voeg al mixend de hete room in een geleidelijk stroompje toe. Mix nog circa 10 seconden en doe de boter erbij. Blijf mixen tot het een glanzende, gladde ganache is.

5. Je kunt de ganache ook met de hand maken: kijk of de chocolade vrij fijn is gehakt voor je de room en de golden syrup aan de kook brengt en het mengsel over de chocolade giet. Roer alles met een houten lepel door elkaar tot de chocolade vrijwel gesmolten is, en doe de boter erbij. Roer weer tot de ganache glanst. 

6. Schep de ganache, of hij nu in de machine of met de hand is gemaakt, met een spatel in een kom en dek hem af met plasticfolie; de folie moet direct op de ganache liggen. Zet de kom opzij tot de ganache stevig genoeg naar wens is en glazuur de taart ermee: giet de ganache als je de taart met een dunne laag wilt bedekken nog vloeibaar over de bovenkant zodat het een gelijkmatige, lichte en glanzende laag wordt. Laat de ganache voor een dikker glazuur dat je kunt uitsmeren bij kamertemperatuur circa 2 uur opstijven voor je het met een spatel of mes aanbrengt.

7. Doe voor de mascarponecrème met espresso en kaneel alle ingrediënten in de kom van een standmixer met garde. Klop 1-2 minuten tot de room in zachte pieken blijft staan.

8. Verdeel de taart over de borden en schep de mascarponecrème ernaast.Wil je meer maken uit het boek Sweet? 

Het is nu verkrijgbaar of te bestellen bij de plaatselijke boekhandel.
€ 29,95
ISBN 978 90 5956 758 0
Fontaine Uitgevers

Vermelding achterkant van het boek

Volmaakt luchtig biscuitgebak, op smaak gebracht met kruiden en citrus, een met poedersuiker bestoven, superkruimelig koekje rechtstreeks uit de oven... Er is weinig dat ons zo'n geluksgevoel kan geven als deze zoete verleidingen.

In Sweet keert Yotam Ottolenghi terug naar waar zijn culinaire avonturen ooit begonnen: in de patisserie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dit boek is ons gratis ter beschikking gesteld voor deze recensie. Wij geven altijd onze eerlijke mening.