Pronkbonen in juli

De eerst pronkbonen zijn al geplukt. Normaal kunnen we dit pas iets later in het jaar. Er volgt de komende weken een flinke oogst. 

Eerste oogst pronkbonen 2017


Pronkbonenplanten vol bloemen

De pronkboon is een mooie plant. Alleen al voor de bloemen zou je het kweken. Er komt een grote oogst aan, zag ik al. Volgende week kunnen we al veel meer plukken. De weken erna gaat het nog wel even door. En op een gegeven moment heb je heel veel pronkbonen. Dus wat doe je dan?

Pas gezaaide pronkbonen

Pronkbonen in bloei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tip van de week; het invriesexperiment

Bij de moestuinvereniging kom je snel in gesprek met mensen die allerlei tips hebben. Deze kwam van een gepensioneerde groenteman. Pronkbonen kun je heel goed invriezen, vertelde hij. Natuurlijk kun je zoiets zelf ook wel bedenken, maar deze man vertelde dat je de pronkbonen schoon moet maken en rauw moet invriezen. Ga je ze bereiden, dan doe je ze ingevroren in de pan, in een laag water. Laten ontdooien terwijl de pan op het vuur staat en iets langer koken dan normaal. Dan schijnt het heerlijk te smaken. Ik ben super benieuwd en ga het uitproberen. Zelf zou ik ze eerst geblancheerd hebben. Deze nieuwe aanpak lijkt me wel wat, omdat het minder tijd kost. Of wij het ook geslaagd vinden, weten we dus pas later. Zelf denk ik dat ze minder lang goed blijven in de vriezer, dan geblancheerde en daarna ingevroren exemplaren. We laten ze dus in ieder geval niet langer dan 3 maanden in de diepvries liggen.


Heb jij nog goeie tips voor het bewaren van pronkbonen? Laat je tips hieronder in een reactie achter.https://bijlon.blogspot.nl/2016/05/heb-jij-de-pronkboon-al-ontdekt.html

Op zoek naar een lekker recept? Neem een kijkje in ons receptenregister!

Volg je ons al op Instagram?