De Moestuin Week #30

Het heeft wel iets om 's morgens vroeg in de moestuin te zijn. Dan hangt er een speciaal sfeertje. Een soort magisch moment. Alles is rustig en de dauwdruppels glanzen op de planten. Prachtig! Toch denk ik dan alweer snel aan het avondeten.

Sterafrikaantjes in de vroege ochtendAls ik in de moestuin ben, dan loop ik eerst een rondje om te zien hoe alle gewassen erbij staan. Ik ontdek dat de bloemkool heel hard is gegroeid. Die is deze week klaar voor de oogst. Daar ben ik zo blij mee. Goede bloemkool kweken is me nog nooit eerder gelukt. Ik kies alvast een exemplaar uit, die ik later oogst. Daar ga ik nasi van bloemkool mee maken. De bladeren van de plant vouw ik voorlopig weer over de bloemkool, om verkleuring tegen te gaan.
Nasi van bloemkool in wording

De broccoli, daarentegen, laat het dit jaar een beetje afweten. Niets aan te doen. Ik bekijk de snijbiet, die ik nodig moet oogsten. Deze week maar weer eens lekker roerbakken! De chioggiabieten gaan ook goed, zie ik. Mmmm... daarmee maak ik snel weer eens carpaccio van rode biet. Als ik langs de bloemenzee van pronkbonenplanten loop, geniet ik van de prachtige bloemen. Ja, daar hangt weer een nieuwe lading pronkbonen. Klaar voor de oogst.
Wat zijn de bloemen van de pronkboon toch prachtig

Nieuwe pronkbonen, klaar voor de oogst

De maïs doet het goed en ik kan ook weer een maal sperziebonen plukken. Tijd voor frittata met sperziebonen en knapperige ham. Daarnaast vind ik weer een aantal courgettes. Net als de spaghettipompoenen, produceren ze maar door. De edamame staat er maar zielig bij. Dat wordt niets dit jaar. Waarschijnlijk vinden ze het te koud en nat. Door het natte weer moeten de uien in onze moestuin nu al geoogst worden. Ik leg ze te drogen in de kleine kas, achter ons huis.

Dat is leuk, de dahlia's bloeien! Die knip ik af om thuis in een vaas te zetten. Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen de plant produceert. Dat betekent dus regelmatig verse bloemen in huis.
Verse bloemen uit de tuin
  
Oeh, dat is fijn. De eerste pepers beginnen te kleuren! Wij houden wel van pittige gerechten. Maar voordat het zover is, moet er eerst onkruid gewied worden. Want ook dat "brult" natuurlijk de grond weer uit.
De pepers beginnen te kleurenMeer lezen over de moestuin?

Neem een kijkje in ons receptenregister!

Volg je ons al op Instagram?