Risotto met Groene Aspergetoppen

De toppen van groene asperges zijn het lekkerst. We oogsten de groente nog steeds uit de moestuin. Wat een luxe! Deze keer maken we risotto, met alleen de toppen van de asperges. Ze zijn ook sneller gaar. Van de rest kun je bijvoorbeeld soep maken of je verwerkt het in een ander gerecht. Kijk onderaan dit bericht voor tips.


Risotto met Groene AspergetoppenWat heb je nodig voor 2 personen?

ca. 240 gram aspergetoppen, gewassen *
2 uien, gepeld en in grove stukken gesneden
150 gram risottorijst
1 teen knoflook, gepeld en in stukjes gesneden
500 ml warme groentebouillon
geraspte parmezaanse kaas naar smaak
peper
olijfolie
klontje boter

Hoe maak je Risotto met Groene Aspergetoppen?

1. Zet een pan op het vuur en bak de uien lichtbruin in een scheutje olijfolie. Voeg de rijst toe en bak ze een aantal minuten op middelmatig vuur, totdat de korrels mooi glanzen. 

2. Doe de knoflook en aspergetoppen in de pan en roer even door. 

3. Giet dan een scheut bouillon in de pan en roer totdat het vocht bijna helemaal opgenomen is. Zorg dat het vocht kookt, maar zet het vuur niet te hard. Roer steeds door en herhaal het toevoegen van de bouillon totdat het helemaal op is en je 20 minuten verder bent.

4. Proef, om te controleren of de rijst gaar is. Nog niet gaar? Voeg dan geen extra bouillon toe, want dan wordt het gerecht te zout. Kies dan voor gekookt water. Blijf roeren totdat het wel gaar is. (Dit verschilt per soort risottorijst.) 

5. Haal dan de pan van het vuur, breng de risotto op smaak met peper en laat er een klontje boter in smelten. Roer door, schep op de borden en bestrooi met parmezaanse kaas naar smaak. Geniet ervan!

* Je kunt ook hele, dunne, groene asperges gebruiken voor dit gerecht, als je niet alleen de toppen wilt gebruiken. Of je kookt dikkere exemplaren even voor om er zeker van te zijn dat ze ook echt gaar worden.

* Wil je de rest van de aspergestelen gebruiken voor een roerbakgerecht? Kook ze dan even voor.

*Wil je soep maken van de aspergestelen? Kook ze in bouillon, samen met wat geschilde en in stukken gesneden aardappelen, voor een gebonden soep. Laat koken tot alles gaar is en pureer met de staafmixer.

Misschien vind je dit ook lekker: 
Groene Asperges met Parmezaanse Kaassaus
Op zoek naar andere recepten? Kijk dan snel in ons receptenregister! 

Volg je ons al op Instagram?