Groene Asperges met Parmezaanse Kaassaus

Het beloofde recept met groene asperges. De parmezaanse kaassaus maak je natuurlijk ook zelf. Desgewenst voeg je wat achterham toe. Of je houdt het vega. Eet dit gerecht bijvoorbeeld met gekookte of gebakken aardappelen.


Groene Asperges met Parmezaanse Kaassaus
Wat heb je nodig voor 4 personen?

ca. 800 gram groene asperges
500 ml melk
80 gram, geraspte, parmezaanse kaas
50 gram roomboter
60 gram bloem
eventueel 200 gram (plakjes) achterham, in stukjes gesneden
peper en zout
olie

Hoe maak je Groene Asperges met Parmezaanse Kaassaus?

1. Was de asperges en snijd aan de onderkant een stukje af. Heb je geen hele verse asperges? Zet ze dan een kwartiertje, rechtop in koud water. Dan kunnen ze wat vocht opnemen. Zet een pan met water op het vuur. Kook ze gaar in ongeveer 10 minuten. Het ligt aan de dikte van de asperges, hoe lang je ze moet koken. Wij hebben nogal dikke asperges, dus voor ons geldt zeker 10 minuten.

2. Vet een ovenschaal in met een beetje olie en leg de gare asperges, verspreid, op de bodem van de schaal.

3. Maak nu de saus. Laat de boter smelten in een pan op zacht vuur. Het mag niet bruin worden. Doe de bloem in de pan bij de boter en roer met een garde. Je ziet dat er een deegje ontstaat en dit moet eerst een aantal minuten garen op middelmatig vuur. Blijf intussen goed roeren. 

4. Dan voeg je een scheut melk toe en blijf je steeds goed roeren. Je denkt nu dat het nooit goedkomt met de saus, maar dat lijkt maar zo. Steeds een scheut melk in de pan gieten en doorroeren. Als de hoeveelheid melk op is, heb je, als je goed hebt geroerd en verwarmd, een gladde saus.

5. Voeg dan de parmezaanse kaas toe en laat het, al roerend, smelten.

6. Eventueel kunnen nu ook de stukjes achterham erbij. Roer door.

7. Breng de saus op smaak met zout en peper.

8. Giet de kaassaus over de groene asperges. Laat het gratineren, in de oven, op de grillstand (als je dit hebt). Blijf er wel bij, om te voorkomen dat het verbrandt.

Misschien vind je dit ook lekker:
 
Risotto met Broccoli en Mozzarella
Op zoek naar meer recepten? Kijk dan in ons receptenregister!