Courgettekofta's in gember-tomatensaus uit Puur India

In Puur India laat Meera Sodha zien dat de Indiase keuken niet ingewikkeld hoeft te zijn. Wil jij meer groenten eten en houd je van Indiaas? Dan is dit boek echt iets voor jou. De gerechten zitten barstensvol smaak en de meeste ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar. Wij mogen een recept met jullie delen, voor een eerste kennismaking met het boek. Lees snel verder!


Courgettekofta's in gember-tomatensaus




"Meera Sodha laat je kennismaken met een andere manier van koken en plaatst groente in de hoofdrol. Iets wat tegenwoordig steeds meer mensen aanspreekt. Eenvoudige, voedzame gerechten vol smaak. Recepten met foto's die er zo lekker uitzien, dat je maar moeilijk kunt kiezen. Persoonlijke verhalen, die enthousiasmeren en inspireren. Een absolute aanrader."



Puur India bevat 130 vegetarische recepten voor elke dag. Dit boek is niet speciaal bedoeld voor vegetariërs, maar voor iedereen die de smaak van groente en Indiase gerechten weet te waarderen. Je kijkt je ogen uit als je door het boek bladert. Werkelijk alles ziet er lekker uit. Een Indiase maaltijd bestaat niet uit één gerecht, maar uit meerdere kleine. Hier hoef je zelf niet perse voor te kiezen, al zou je in het weekend misschien wat uitgebreider kunnen koken en meer kunnen combineren. In het boek is heel handig aangegeven dat je een gerecht als hoofdgerecht kunt eten, of als onderdeel van een hoofdmaaltijd. Je kunt het dus zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Persoonlijke verhalen en inspiratie

Elk recept heeft een verhaal, wat het boek erg persoonlijk maakt. Meera vertelt over haar familie en haar verhalen inspireren en enthousiasmeren. In Puur India merk je dat Meera trots is op haar cultuur. Enkele gerechten in het boek zijn echte familierecepten, die nooit eerder zijn gedeeld met buitenstaanders. Andere recepten zijn voortgekomen uit ontmoetingen en culinaire experimenten. 

Verse producten en creativiteit

Meera Sodha woont tegenwoordig in Londen, maar voelt zich diep in haar hart nog steeds inwoner van Gujarat, waar haar voorouders vandaan komen. Gujarat zou een grote stempel hebben gedrukt op de Indiase voedselcultuur. Groente is er het belangrijkste ingrediënt. Samen met een flinke portie creativiteit nemen verse producten een belangrijke plaats in deze keuken in. 

Over de recepten in het boek

Meera Sodha laat je kennismaken met een andere manier van koken, met groente in de hoofdrol. Iets wat tegenwoordig steeds meer mensen aanspreekt. Eenvoudige, voedzame gerechten vol smaak. Recepten met foto's die er zo lekker uitzien, dat je moeilijk kunt kiezen. Kebabs van rode biet, mango-panirkebabs, kikkererwtencurry met tomaat en spinazie, dal uit Gujarat met pinda's en steranijs, venkel-appelsalade met gekaramelliseerde amandel en zoals hieronder te zien op de foto chaat van nieuwe aardappels en kikkererwten, bijvoorbeeld. Zoveel om uit te kiezen. Uiteindelijk werden het courgettekofta's in gember-tomatensaus. Je kunt het gerecht serveren met rijst en komkommer-muntraita of bietenraita.

Chaat van nieuwe aardappels en kikkererwten




Heb je interesse in dit boek, wat een absolute aanrader is, dan kun je het vinden of bestellen in de plaatselijke boekhandel.


Prijs € 29,95
ISBN 978 90 5956 736 8

Fontaine uitgevers

Alhoewel dit boek ons gratis ter beschikking is gesteld, geven wij altijd onze eerlijke mening.

Courgettekofta's in gember-tomatensaus

Wat heb je nodig voor 4 tot 6 personen als hoofdgerecht?

Voor de courgettekofta's:
1 kg courgettes
zout
100 gram broodkruim
1 theelepel garam masala
1 theelepel chilipoeder (zelf heb ik iets minder gebruikt)
1 eetlepel kikkererwtenmeel (verkrijgbaar bij onder andere Ekoplaza)

Voor de tomatensaus:
koolzaadolie
2 middelgrote gele uien, gepeld en fijngehakt
4 cm gemberwortel, geschild en geraspt
400 gram gezeefde tomaten (passata)
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel gemalen korianderzaad
1 1/2 theelepel garam masala
1 1/4 theelepel chilipoeder (zelf heb ik een stuk minder gebruikt)
2 theelepels honing
3 eetlepels gemalen amandelen
1 1/4 theelepel zout (ook hier heb ik een stuk minder van gebruikt)

Hoe maak je Courgettekofta's in gember-tomatensaus?

1. Verhit de oven voor op 200 graden C en bekleed twee bakplaten met licht ingevet aluminiumfolie.

2. Rasp de courgettes in een keukenmachine met een raspschijf, of gebruik een grove blokrasp. 

3. Hang een zeef in een kom en doe de geraspte courgette erin. Strooi 2 theelepels zout over de courgette en meng het er met schone handen goed door. Laat de courgette 30 minuten staan.

4. Maak intussen de tomatensaus. Giet 3 eetlepels koolzaadolie in een grote koekenpan met bijpassend deksel en zet het op halfhoog vuur. Voeg als de olie heet is de ui toe.

5. Fruit de ui 8 tot 10 minuten tot het zacht en goudgeel is. Doe de gember erbij en bak 3 minuten mee. 

6. Giet de gezeefde tomaten erbij en roer goed. Doe het deksel op de pan, laat de saus 10 minuten koken en roer af en toe.

7. Voeg de komijn, koriander, garam masala en het chilipoeder toe en roer goed. Doe de honing, gemalen amandelen en het zout erbij en roer nogmaals.

8. De saus is nu vrij dik, dus leng hem scheutje voor scheutje aan met 200 ml heet water tot hij een mooie dikte heeft. Laat de saus nog 5 minuten koken en haal de pan van het vuur.

9. Neem telkens een handje courgette, knijp er zoveel mogelijk vocht uit en doe de courgette in een kom. Als het goed is, heb je uiteindelijk ongeveer 550 gram courgette.

10. Meng het broodkruim, de garam masala, het chilipoeder en het kikkererwtenmeel erdoor.

11. Neem een portie ter grootte van een golfbal, draai er een balletje van en leg het op een bakplaat. Maak op dezelfde manier kofta's van de rest van het courgettemengsel.

12. Bak de kofta's 20 minuten in de oven tot ze een knapperig korstje hebben. Verwarm de tomatensaus, til de kofta's met een breed paletmes voorzichtig van de bakplaten en laat ze in de saus glijden.

Serveer het gerecht met rijst en komkommer-muntraita (uit dit boek op blz. 247) of bietenraita (blz. 248).

Op zoek naar meer boekentips? Lees dan snel verder!

Andere recepten maken? Kijk dan snel in ons receptenregister.

Volg je ons al op Instagram?