6x Wel en Niet in de Compostbak

In onze moestuin staat een grote compostbak. Maar wist je dat je ook in een kleinere bak in de achtertuin kunt composteren? Dat doen wij ook. Reuze handig, want je hebt gratis compost voor je tuin en een stuk minder afval. Lees verder over wat je allemaal in de compostbak mag gooien.

https://bijlon.blogspot.nl/2017/04/6x-wel-en-niet-in-de-compostbak.html
Wel in de compostbak

1. Ongekookte groenteresten
2. De meeste ongekookte fruitresten
3. Onkruid zonder zaadvorming
4. Koffiedik
5. Gebruikte theezakjes, zonder label
6. Het meeste snoeihout, in kleine stukjes

Niet in de compostbak

1. Brood
2. Gekookt eten
3. Koolwortels 
4. Onkruid met zaadvorming
5. Bladeren van eik of beuk
6. Snoeiafval van conifeer of den


Maak laagjes

Door afwisselend goede laagjes te maken van groen en bruin materiaal, gaat het composteren beginnen. Als het nog te koud is buiten, duurt het wel wat langer. 

Warm en koud composteren

Heb je in één keer een hoop afval die je om en om kunt stapelen en het is buiten warmer dan 20 graden, dan lukt het je vast om warm te composteren. Het gaat serieus broeien. Deze methode is dus meer geschikt voor een grote moestuin en waarschijnlijk niet in de meeste achtertuinen. Bovendien lijkt me dat niet zo veilig achter je huis met die broei.

De meeste mensen hebben steeds wat afval. Elke keer komt er een laagje bij. Dan composteer je koud. Dit is de methode die wij altijd gebruiken, want we hebben nooit zoveel afval in één keer. 


De compostbak

De compostbak in onze achtertuin staat in de schaduw en is een houten krat die op de aarde staat. Twee eigenlijk. Aan de onderkant zijn ze voor een groot deel open. Met twee kratten kunnen we alles regelmatig overscheppen om het composteren te bevorderen. Zo komt er wat meer zuurstof in. Het is ook handig om op de bodem een paar takken te leggen, voor de luchtigheid.


Het is een kwestie van stapelen

Het is eigenlijk gewoon een kwestie van stapelen. Je laat de wormen, bacteriën en schimmels het werk doen. Zij maken de compost voor je.

Klik hier voor meer moestuinartikelen!
Op zoek naar lekkere recepten? Kijk dan in ons receptenregister!