Peultjes zaaien

Met dit regenachtige weer is alles kletsnat in de moestuin. Daar zijn we helaas nog niet vaak te vinden. Wel gaan de voorbereidingen op het tuinseizoen gewoon door. We zaaien alvast peultjes.

Peulenplanten vorig jaar mei
Peultjes kun je ook buiten zaaien. Zelf hebben we daar niet zulke goede ervaringen mee. Of het was te koud en de peultjes kwamen niet op. Of de muizen peuzelden de zaden op. Met binnen voorzaaien boeken we wel succes. Bij ongeveer 20 graden ontkiemen de zaden goed. Ook zijn de plantjes al wat sterker, wanneer we ze eenmaal uitplanten. 

Zaaien peultjes

Het zaaien van peultjes kan onder glas vanaf ongeveer januari/februari en buiten van maart tot mei. Al is het nu maart, we zaaien toch binnen voor. De zaaidiepte is ongeveer 2 tot 3 cm. 

Uitplanten peultjes

Wij planten de peultjes dicht op elkaar, op zo'n 3 cm afstand, zodat ze zich ook aan elkaar vast kunnen houden. Enige ondersteuning, in de vorm van bijvoorbeeld kippengaas, is wel nodig. De rij aanbinden, is aan te bevelen. Als we nog een rij peultjes planten, dan houden we tussen de rijen een afstand aan van iets meer dan een meter. Dit jaar gaan we voor het eerst niet op rij zaaien, maar maken we een "wigwam".Groene en rode peultjes

Vorig jaar hadden we groene peultjes, de grijze rood bloeiende rijspeul. Dit jaar hebben wij onze voorraad aangevuld met paarse peultjes, genaamd Shiraz. We zijn erg benieuwd naar het resultaat. We zaaien allebei de soorten. Dan hebben we straks een mooie mix van groene en rode peultjes. 

Regelmatig oogsten

De peulenplanten worden ongeveer 130 cm hoog. Oogsten doe je als de peultjes nog jong zijn, anders kunnen ze draderig worden. Regelmatig plukken dus en eten. We kijken ernaar uit!

 
Wit bloeiende peultjes