Lasagne met gehakt, spek en groenten
Lasagne is een gerecht dat je zo'n blij en voldaan gevoel kan geven. Comfort food ten top. Deze bevat gehakt, groenten en spek. De béchamelsaus maak je ook zelf. Een heerlijke combinatie, waar wij heel gelukkig van worden. Hier volgt ons recept. Dan kun jij het ook maken.
300 gram rundergehakt
200 tot 250 gram lasagnebladen
100 gram ontbijtspek (plakjes)
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes gesneden
2 uien, gepeld en in grove stukken gesneden
2 winterpenen, geschild en in stukjes gesneden
150 gram geraspte Gruyère (kaas)
1/2 tot 1 theelepel kruidnagelpoeder (hoeveel precies, ligt aan jouw smaak)
1 laurierblad
peper
scheutje rode wijn
olijfolie
keukenmachine
60 gram bloem
50 gram boter
snufje nootmuskaat
Zet een pan op het vuur, doe eventueel wat olijfolie in de pan en dan direct het gehakt. Bak het al roerend gaar. Dan kan het gemalen mengsel van spek en groenten erbij. Bak een aantal minuten mee, onder voortdurend roeren.
Voeg de passata toe aan de pan, samen met het kruidnagelpoeder, laurierblad, scheutje rode wijn en een snufje peper. Roer het mengsel goed door en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken, onder af en toe roeren.
Intussen maak je alvast de béchamelsaus en verwarm je de oven vast voor op 200 graden C. Laat voor de béchamelsaus de boter smelten in een pan. Het mag niet bruin worden. Voeg bloem toe en roer met een garde. Je ziet dat er een deegje ontstaat en dit moet eerst een aantal minuten garen op middelmatig vuur. Blijf intussen goed roeren. Dan voeg je een scheut melk toe en blijf je steeds goed roeren. Je denkt nu dat het nooit goedkomt met de saus, maar dat lijkt maar zo. Voeg steeds een scheut melk toe en roer het er goed door. Als de hoeveelheid melk op is, heb je, als je goed hebt geroerd en verwarmd, een gladde saus. Laat nog even al roerend aan de kook komen en zet het vuur daarna uit.
Vis het laurierblaadje uit de tomatensaus. Nu bouwen we de lasagne op. Vet een ovenschaal van ongeveer 2 liter in met wat olijfolie. Schep nu wat saus in de schaal en verdeel hierover wat lasagnebladen. Dan weer een laagje saus, een beetje geraspte kaas en dan weer lasagnebladen. Nu weer een nieuwe laag saus en kaas en ga zo maar door. Houd wel wat kaas over om straks over de bovenkant te strooien.
Ben je helemaal bovenaan, is de tomatensaus op, dan schep je de béchamelsaus in de ovenschaal. Bestrooi met nog wat kaas en zet de schaal in de oven. Bak gaar en goudbruin in ongeveer 30 minuten. Heerlijk met een groene salade. Eet smakelijk!
-> In dit recept gebruiken we liever geen zout, want het is al zout genoeg door het ontbijtspek.
Misschien vind je dit ook lekker:
Spaghetti Carbonara
Of kijk voor nog meer inspiratie in ons receptenregister!
Lasagne met gehakt, spek en groenten |
Wat heb je nodig voor 4 personen?
690 gram passata300 gram rundergehakt
200 tot 250 gram lasagnebladen
100 gram ontbijtspek (plakjes)
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes gesneden
2 uien, gepeld en in grove stukken gesneden
2 winterpenen, geschild en in stukjes gesneden
150 gram geraspte Gruyère (kaas)
1/2 tot 1 theelepel kruidnagelpoeder (hoeveel precies, ligt aan jouw smaak)
1 laurierblad
peper
scheutje rode wijn
olijfolie
keukenmachine
Voor de béchamelsaus:
500 ml melk60 gram bloem
50 gram boter
snufje nootmuskaat
Hoe maak je Lasagne met gehakt, spek en groenten?
Doe de groenten in de keukenmachine. Snijd de plakken ontbijtspek in stukken. Voeg toe aan de keukenmachine en maal het spek, samen met de groenten behoorlijk fijn.Zet een pan op het vuur, doe eventueel wat olijfolie in de pan en dan direct het gehakt. Bak het al roerend gaar. Dan kan het gemalen mengsel van spek en groenten erbij. Bak een aantal minuten mee, onder voortdurend roeren.
Voeg de passata toe aan de pan, samen met het kruidnagelpoeder, laurierblad, scheutje rode wijn en een snufje peper. Roer het mengsel goed door en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken, onder af en toe roeren.
Intussen maak je alvast de béchamelsaus en verwarm je de oven vast voor op 200 graden C. Laat voor de béchamelsaus de boter smelten in een pan. Het mag niet bruin worden. Voeg bloem toe en roer met een garde. Je ziet dat er een deegje ontstaat en dit moet eerst een aantal minuten garen op middelmatig vuur. Blijf intussen goed roeren. Dan voeg je een scheut melk toe en blijf je steeds goed roeren. Je denkt nu dat het nooit goedkomt met de saus, maar dat lijkt maar zo. Voeg steeds een scheut melk toe en roer het er goed door. Als de hoeveelheid melk op is, heb je, als je goed hebt geroerd en verwarmd, een gladde saus. Laat nog even al roerend aan de kook komen en zet het vuur daarna uit.
Vis het laurierblaadje uit de tomatensaus. Nu bouwen we de lasagne op. Vet een ovenschaal van ongeveer 2 liter in met wat olijfolie. Schep nu wat saus in de schaal en verdeel hierover wat lasagnebladen. Dan weer een laagje saus, een beetje geraspte kaas en dan weer lasagnebladen. Nu weer een nieuwe laag saus en kaas en ga zo maar door. Houd wel wat kaas over om straks over de bovenkant te strooien.
Ben je helemaal bovenaan, is de tomatensaus op, dan schep je de béchamelsaus in de ovenschaal. Bestrooi met nog wat kaas en zet de schaal in de oven. Bak gaar en goudbruin in ongeveer 30 minuten. Heerlijk met een groene salade. Eet smakelijk!
-> In dit recept gebruiken we liever geen zout, want het is al zout genoeg door het ontbijtspek.
Misschien vind je dit ook lekker:
Spaghetti Carbonara
Of kijk voor nog meer inspiratie in ons receptenregister!