Frambozen en meer

Wat zijn we blij dat er al frambozenplanten in de tuin staan. Het was wel even een werkje om ze voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Lees snel verder over dit en ander nieuws uit onze moestuin.

Frambozen en meer

 

2 soorten frambozen

Je hebt herfstframbozen en zomerframbozen. In de moestuin hebben we zomerframbozen. In onze achtertuin staat een herfstframboos. De herfstframboos hebben we gesnoeid in meerdere hoogtes, zodat we een gespreide oogst krijgen. Bij zomerframbozen snoei je niet alle takken terug. De zomerframbozen verschijnen straks aan de scheuten die zich in het voorgaande jaar hebben gevormd

De nieuwere scheuten van de zomerframboos, herken je aan de takken die uitlopen. Het oudere hout laat makkelijk los. Dit was het eerste wat we deden, het oude hout weghalen. Daarna hadden we veel te veel nieuwe scheuten. Het moet wel een beetje luchtig blijven. Beter voor de plant en hopelijk ook straks de oogst. Een deel ervan snoeiden we weg en de rest bonden we aan. (We hebben palen geslagen en lijnen gespannen, zodat de frambozen makkelijk aan te binden zijn.)

Tot slot kregen ze nog een lading compost. Hopelijk zijn ze tevreden en geven ze ons straks een mooie oogst ;-)

Asperges

Wat ook erg leuk is, is dat er al asperges staan in onze moestuin. Als je nieuwe asperges plant, dan duurt het een aantal jaren voordat je echt kunt oogsten. Nu hoeven we niet zo geduldig te zijn. We hebben de aspergebedden schoongemaakt en van een flinke laag compost voorzien. Omdat we niet weten in welke conditie de planten zijn, beginnen we dit seizoen eerst maar eens met groene asperges. Is de opbrengst straks naar wens, dan wagen we ons het volgende jaar aan witte asperges. Dan dekken we de planten af met een flinke laag zand. 

Aardbeien

We hebben aardbeien in de moestuin geplant. De soort is El Santa, een grote, stevige, aardbei met veel smaak. Hopelijk slaan ze goed aan. Deze soort kan alleen niet zo goed tegen vorst, dus we houden de weerberichten in de gaten. Anders dekken we ze af met vliesdoek.
 

Zaaien

Verder zaaien en verspenen we rustig verder. De sla kan bijna verspeend worden en de rucola is goed opgekomen. De broccoli en bloemkool zaaiden we binnen voor. Ze komen al op. De paprika hebben we pas gezaaid en laat nog even op zich wachten. Deze zaden nemen altijd de tijd om te ontkiemen.

Volgende week meer moestuinnieuws. Tot dan!Misschien vind je dit ook leuk:
https://bijlon.blogspot.nl/2017/03/aardappelen-radijs-en-wortelen.html