Champignonragout met Eekhoorntjesbrood en Prei

Ragout, daar zijn veel mensen gek op. Vandaag maken we zelf ragout, van champignons, eekhoorntjesbrood en prei. Heerlijk op brood, in een ragoutbakje als voorgerecht of met rijst. Je kunt er alle kanten mee op. We kennen zelfs mensen die 's morgens al ragout lusten. Nee, we zullen geen namen noemen ;-) .


Zelfgemaakte Champignonragout

 

Wat heb je nodig voor een flinke pan ragout voor 4 personen?

250 gram champignons, schoongemaakt en in plakken gesneden
1 prei, gewassen en in fijne ringen
15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (koop je gewoon in de supermarkt)
500 ml melk
400 ml kokendheet water
90 gram bloem
80 gram roomboter
1 groentebouillontablet
1 theelepel tijm
zout en peper
olijfolie

Hoe maak je Champignonragout met Eekhoorntjesbrood en Prei?

1. Schenk het hete, gekookte, water over het eekhoorntjesbrood, in een kom of maatbeker. Laat dit minstens een uur weken.

2. Na een uur haal je het eekhoorntjesbrood uit het vocht en zeef je het vocht door een koffiefilter. (Soms zit er zand in.) Deze vloeistof heb je zo namelijk nodig en geeft heel veel smaak aan je ragout. Het eekhoorntjesbrood zelf snijd je alvast in kleine stukken.

3. Zet een pan op het vuur en bak hierin, in een scheutje olijfolie, de prei en champignons gaar maar niet bruin. Haal de pan van het vuur en laat gewoon even staan totdat je het straks weer nodig hebt.

4. Smelt de boter in een grote pan op zacht vuur. Voeg de bloem toe en roer met een grote (houten) lepel goed door. Het deegje, dat nu ontstaat, bak je al roerend in ongeveer 2 minuten gaar. Dan giet je er wat melk bij en roer je het erdoor. Weer een scheut melk en blijven roeren. Ga zo door totdat alle melk in de pan zit.

5. Verkruimel de groentebouillontablet in de pan. Roer door. Giet dan beetje bij beetje de vloeistof van het eekhoorntjesbrood in de pan en blijf steeds roeren. Dan kan de gedroogde tijm erbij, het eekhoorntjesbrood en de gebakken champignons en prei. Breng goed op smaak met zout en peper. 

6. Laat nog even zachtjes doorkoken, maar blijf roeren. Is de ragout te dik, voeg dan wat nog wat water toe. Is het te dun, kook het dan nog even door totdat je de juiste dikte hebt. Geniet ervan!

Misschien vind je dit ook lekker: