Plaatpizza Prei en Gorgonzola

Deze grote Pizza Prei en Gorgonzola is voor 2 personen. Het smaakt heerlijk en is eenvoudig om te maken. Je kunt het deeg zelf maken, wat het allerlekkerst is, of gebruik kant-en-klaar pizzadeeg. Laat het weekend maar beginnen!

Pizza GorgonzolaWat heb je nodig voor 2 personen?

1 portie (zelfgemaakt) pizzadeeg (Zelf maken? Kijk onderaan dit recept!)
1 prei, gewassen en in dunne ringen gesneden
100 gram gorgonzola
2 blikjes tomatenpuree
peper en eventueel zout
olie

Hoe maak je Plaatpizza Prei en Gorgonzola?

Zet een pan op het vuur. Bak de prei in een beetje olie gaar en laat afkoelen tot in ieder geval lauwwarm. 

Verwarm de oven voor op 220 graden C. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met de tomatenpuree, maar laat de randen van het deeg vrij. Verdeel de gare prei erover. Dan snijd je de gorgonzola in blokjes en deze leg je, verspreid, over de pizza. Bestrooi met wat peper en eventueel zout. Voor een extra knapperig korstje kun je de randen van de pizza insmeren met een beetje olie.

Bak de pizza gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten. Eet er een lekkere salade bij. Geniet ervan!


Hoe maak je zelf pizzadeeg voor 2 personen?

Je kunt het deeg van bloem maken, of half bloem en half volkorenmeel. Het eerste is het lekkerst en het tweede gezonder.

300 gram bloem of 150 gram bloem en 150 gram volkorenmeel
nog wat bloem om te kneden
zakje gist van 7 gram
4 eetlepels olijfolie
150 ml lauw water (iets meer bij half bloem en half volkorenmeel)
zout

Doe de bloem in een kom, meng het met de olie, gist, water en zout. Zorg ervoor dat je de gist en het zout niet direct op elkaar strooit, maar houd ze een beetje uit elkaar, anders werkt je gist niet. Kneed goed, totdat je een elastisch deeg krijgt. Strooi er wat bloem bij als het te veel plakt en schenk er nog wat water bij als het te droog aanvoelt. Dit duurt wel even, liefst zo'n 5 tot 10 minuten. Leef je lekker uit.

Laat het deeg een uur rijzen, leg er een bord op om de kom af te dekken. Zet het op een plek waar het minimaal zo'n 20 graden is. Niet te koud dus. Na een uur kneed je het deeg nog even door en rol je het met een deegroller direct uit op een stuk bakpapier, ter grootte van je bakplaat. Leg het deeg met bakpapier op de bakplaat. Nu is je pizzadeeg klaar om te beleggen en te bakken.


Misschien vind je dit ook leuk!
Aardappelpizza met Rozemarijn
 
Indiase Pizza