Champignonschuitjes

Met deze Champignonschuitjes begin je je kerstdiner goed. Spek, verse salie en een knoflooksaus van avocado zorgen voor een heerlijke smaaksensatie! Ideaal als voorgerecht. Bovendien snel en makkelijk.

Gevulde witlof met champignons en avocadosausHet kerstdiner hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat het lekker is en er mooi uitziet, is natuurlijk wel belangrijk. Als je dit voorgerecht wilt voorbereiden, dan kun je 's morgens de champignons met spek, ui en salie alvast bakken. Laten afkoelen en bewaren in de koelkast. Zodra je het wilt serveren in de pan opwarmen. De knoflooksaus van avocado kun je niet voorbereiden, want avocado verkleurt snel. Deze kun je wel maken tijdens het opwarmen van de champignons. Het is zó gebeurd.

Wat heb je nodig voor 6 Champignonschuitjes?

250 gram champignons, schoongemaakt en in kwarten gesneden
6 blaadjes witlof, gewassen
1 avocado
1 ui, gepeld en in stukken gesneden
65 gram (bio) ontbijtspek (plakjes)
5 grote, verse, saliebladeren, gewassen en in reepjes gesneden
1 teentje knoflook, gepeld en uitgeperst
peper
eventueel wat citroensap
(olijf)olie
staafmixer


Hoe maak je deze Champignonschuitjes voor het kerstdiner?

Snijd de plakjes spek in stukken. Zet een pan op het vuur en doe er een beetje (olijf)olie in. Leg het spek in de pan en bak al roerend, totdat het bruin kleurt. Voeg de ui en champignons toe, zet het vuur zachter en laat ongeveer 5 minuten bakken, onder regelmatig roeren. 

Maak intussen de knoflooksaus. Snijd de avocado rondom in tot op de pit. Haal de helften van elkaar en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel, uit de helften van de avocado, in een maatbeker. Voeg een flinke scheut olijfolie toe, de uitgeperst knoflook en wat peper. Eventueel kun je wat citroensap toevoegen. Dit maakt de saus frisser van smaak en de avocado zal minder snel verkleuren. Pureer met de staafmixer. Verdun met nog wat meer olijfolie als je dit nodig vindt. Schep de saus in een bakje.

Zet het vuur onder de champignons hoger en voeg de salie toe. Bak nog een paar minuutjes mee en blijf roeren. Haal de pan van het vuur. Leg de witlofbladeren op een groot bord of 6 kleine borden en vul met het champignonmengsel. Zet de saus op tafel, zodat je visite zelf wat saus naar smaak kan toevoegen. Of schep wat saus op de borden, naast de champignonschuitjes.

Dit was het eerste kerstrecept! Er volgen er natuurlijk binnenkort meer. Hier achter de schermen wordt druk gewerkt aan nieuwe kersttips! We komen al echt in kerststemming.

In de tussentijd wil je natuurlijk ook van andere recepten genieten. Daarom verwijzen we je graag naar ons receptenregister! 

Neem ook een kijkje in Bij Lon Winkel!