Kastanjechampignonschotel

Kastanjechampignons vinden wij lekkerder dan "gewone" champignons. Er zit gewoon meer smaak aan. Ideaal voor een vegetarische ovenschotel. Lekker van genieten en dan kun je er weer even tegen.

Kastanjechampignonschotel
Wat heb je nodig voor 2 à 3 personen?

1 kg aardappelen, beetje kruimig
400 gram kastanjechampignons , schoongemaakt en in grove stukken
1 flinke prei, gewassen en in ringen gesneden
3 tenen knoflook, gepeld
2 wat oudere boterhammen
handje geraspte parmezaanse kaas
1 eetlepel Provençaalse kruiden
nootmuskaat
zout en peper
klontje boter
olijfolie
staafmixer en hakmolen of keukenmachine
Hoe maak je de Kastanjechampignonschotel?

Schil en was de aardappelen en kook in ongeveer 20 gaar in ruim water. Zet intussen een pan op het vuur, doe er een scheutje olijfolie in en voeg de prei en kastanjechampignons toe. Zet het vuur zacht, voeg de Provençaalse kruiden toe en laat zachtjes ongeveer 10 minuten bakken onder af en toe roeren. 

Meng door de prei en kastanjechampignons een klontje boter en een uitgeperst teentje knoflook. Breng op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur.

Neem met een kopje wat kookvocht uit de pan aardappelen en bewaar deze. Giet de aardappelen af. Pureer met een staafmixer. Daar wordt de puree lekker fijn van en dat vind ik soms lekkerder dan met de pureestamper. Meng, als je dat nodig vindt, nog wat kookvocht door de puree om het wat smeuïger te maken. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en een versgeperst teentje knoflook. Roer goed door.

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Vet een geschikt formaat ovenschaal in met olijfolie. Ik gebruikte een glazen ovenschaal van ongeveer 25 cm lang en 15 cm breed. Schep het kastanjechampignonmengsel (met bijbehorend vocht) in de schaal en verdeel over de bodem. Dan kan de aardappelpuree erop. Smeer goed uit. 

Maal de boterhammen fijn in de hakmolen. Doe het in een schaal. Voeg een flinke scheut olijfolie toe, zout en peper, een uitgeperst teentje knoflook en een handje geraspte parmezaanse kaas. Schep dit goed door elkaar. Verdeel dit mengsel over de aardappelpuree. Schuif de schaal de oven in en bak in ongeveer 25 minuten goudbruin. Eet smakelijk!

Misschien heb je hier ook wel trek in!

Kijk ook eens in ons receptenregister en laat je verder inspireren.