Boterkoek met Vanillesuiker

Een ouderwetse boterkoek is snel gemaakt en het is altijd smullen. Heerlijk om af en toe van te genieten. Ook leuk om aan iemand te geven. Het hele huis ruikt naar vanille als de boterkoek in de oven staat. Lekker huiselijk.


Boterkoek met VanillesuikerWat heb je nodig voor 1 boterkoek?

200 gram tarwebloem
200 gram koude roomboter
100 gram witte basterdsuiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
paneermeel
speciale boterkoekvorm of een appeltaartvorm (appeltaartvorm doorsnede ongeveer 24 cm)

Hoe maak je Boterkoek met Vanillesuiker?

Vet de vorm (ik gebruikte een appeltaartvorm) in met boter en bestrooi met een beetje paneermeel. Verwarm de oven voor op 175 graden C.

Meng de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en een snufje zout door elkaar. Snijd de roomboter in blokjes, voeg toe aan het meel. Breek een ei, klop het even los in een kom en giet het merendeel bij het meelmengsel. Een klein beetje houd je achter om straks de boterkoek mee te bestrijken.

Kneed het deeg met de hand totdat het een bal vormt. Verdeel het over de bodem van de vorm: druk het eerst met je handen uit. Maak een lepel nat met koud water. Hiermee smeer je, met de bolle kant van de lepel, de rest van het deeg makkelijk en gelijkmatig uit over de bodem van de vorm. Tussendoor de lepel weer even afspoelen met koud water en weer verdergaan totdat het goed verdeeld is. 

Bestrijk de bovenkant van het deeg met het overgebleven beetje ei. Schuif de vorm de oven in en bak in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen tot in ieder geval lauw, voordat je het gaat eten. Dan is de koek al wat steviger. Geniet ervan!

Tip: Gebruik je een appeltaartvorm? Dan is het heel makkelijk om de bodem te bedekken met een stukje bakpapier. Dan haal je de koek straks ook weer gemakkelijker uit de vorm.  Leg een stuk bakpapier over de bodem van de vorm. Zet de rand van de vorm erop en klik het dicht. Het bakpapier dat uitsteekt knip je af totdat je nog een klein randje overhebt (ongeveer 4 cm). Nu hoef je alleen nog maar de zijkanten van de vorm in te vetten met boter en te bestrooien met paneermeel. De koek kun je, nadat je de rand eraf hebt gehaald, gemakkelijk aan het bakpapier op een rooster trekken zodra het gaar en goudbruin is. Dan koelt het sneller af en blijft het langer knapperig aan de randen.