Beef Guinness Pie


Soms is het tijd voor iets lekkers. Iets heel lekkers. En dat kost soms net iets meer tijd. Met een slimme planning kun je dit zelfs op een doordeweekse dag eten. Want ohhh...dit is echt genieten!


Beef Guinness Pie



Veel werk is het niet eens. Het kost alleen best wat tijd. Maar dan heb je ook wat! Maak de stoofpot een avond ervoor. Laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast, totdat je de volgende dag de pie gaat maken. Ook reuze handig om dit alvast te doen als je eters krijgt. (Eters die deze dag niet aan de lijn doen.) Dan hoef je op de dag zelf nog maar weinig te doen in de keuken en kun je mooi veel tijd met je visite doorbrengen.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

500 gram sukadelappen, in stukjes gesneden
2 rollen vers bladerdeeg, à 270 gram
100 gram ontbijtspek, de plakken in stukjes gesneden
ongeveer 1/2 blikje Guinness
2 uien, gepeld en in grove stukken
1 flinke wortel, geschild en in kleine stukjes gesneden
1 flinke prei, schoongemaakt en in ringen gesneden
2 stengels bleekselderij, gewassen en in plakjes gesneden
2 tenen knoflook, gepeld en in kleine stukken
2 eetlepels bloem
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel koekkruiden
1 laurierblad
2 kruidnagels
1 runderbouillonblokje, verkruimeld
klontje boter
eventueel 200 gram mozzarella

Hoe maak je Beef Guinness Pie?

Bak het ontbijtspek in een grote pan, zonder vet of olie. Bestrooi de stukjes rundvlees met bloem. Zodra het spek zijn vet loslaat, voeg je de uien toe en het rundvlees. Bak het vlees met de uien goed aan. Voeg dan de tomatenpuree, koekkruiden en knoflook toe en bak even mee.

Voeg nu de Guinness toe. Zorg dat het vlees net niet onderstaat. Roer goed over de bodem van de pan, met een houten lepel, zodat de aanbaksels loskomen. Breng de vloeistof aan de kook en voeg de wortel, prei, bleekselderij, laurierblad, kruidnagels en het runderbouillonblokje toe. Breng opnieuw goed aan de kook, zet het vuur zacht en doe het deksel op de pan. Laat het ongeveer 90 minuten zachtjes stoven, onder af en toe roeren.

Haal na ongeveer 90 minuten het deksel van de pan en controleer, proef, of het vlees zacht genoeg is. Anders laat je het nog even koken, met het deksel op de pan. Is het vlees lekker zacht? Haal dan het deksel van de pan en kook de vloeistof op zacht vuur voor een groot deel in. Dit duurt ongeveer een half uur. Daarna haal je de pan van het vuur en vis je het laurierblaadje en de kruidnagels eruit. Verwarm de oven voor op 200 graden C.



Vet een ovenschaal in met een klontje boter. Haal een rol bladerdeeg uit de verpakking. Verwijder het eventueel meegeleverde bakpapier. Bekleed een ovenschaal met het deeg. Ik gebruikte een ovalen ovenschaal van ongeveer 30 cm lang en 20 cm breed. Druk het deeg goed aan en laat het net tot over de rand komen. Druk de randen ook goed vast.

Schep de Beef Guinness in de ovenschaal, op het deeg. Verdeel eventueel de mozzarella erover. Maak de randen van het deeg een beetje nat met wat water. Haal de tweede rol vers bladerdeeg uit de verpakking. Leg deze als een deksel op de ovenschaal en druk bij de randen goed aan. Het overtollige deeg vouw je gewoon terug. Zonde om weg te gooien.

Zet de Beef Guinness Pie in de oven en bak het in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Haal uit de oven en laat het 5 minuten staan, voordat je de pie serveert. Eet er een lekkere salade bij. Geniet ervan!





Misschien vind je dit ook interessant: