Tamme Kastanjes Poffen

Bij de herfst hoort het poffen van tamme kastanjes. Een lekker hapje voor een koude dag. Hoe je dat doet? Het is heel makkelijk. Lees snel verder.


Tamme KastanjesAlleen de tamme kastanje is eetbaar, de wilde kastanje niet. De tamme kastanje is niet helemaal rond, maar aan één kant plat. Verder heeft het een puntje aan de bovenkant. De wilde kastanje is rond en heeft geen puntje. 

Er zijn veel mensen die kastanjes rapen in de natuur. Dit is eigenlijk verboden. Vaak wordt het voor eigen gebruik toch oogluikend toegestaan. Als je een vergunning hebt, of toestemming van de eigenaar van dat stuk land, mag het wel. Je kunt ze ook gewoon kopen in de winkel.

Tamme kastanjes kun je niet lang bewaren. Binnen twee weken kun je ze het beste gebruiken. Poffen in de oven is makkelijk. Vergeet ze alleen niet in te snijden, anders kunnen ze ontploffen.

1. Zijn de tamme kastanjes allemaal nog goed?

Dit kun je testen door ze in een bak water te leggen. De tamme kastanjes die drijven, zijn niet meer goed. Alles wat op de bodem ligt van de bak, kun je bereiden.

2. Insnijden van de kastanjes

De kastanjes snijd je aan de bovenkant, bij het puntje, kruislings in met een scherp mes.

3. Kastanjes poffen

Nu kun je de kastanjes bereiden. Zelf maak ik ze klaar in de oven. Laatst hoorde ik van een vriendin dat je ze ook makkelijk in een pan op middelmatig vuur kunt poffen. De ingesneden tamme kastanjes leg ik ongeveer 10 minuten in de oven op een bakplaat, op 225 graden C. Zodra ze bij het ingesneden stuk goed openstaan, zijn ze gaar.

4. Laat de kastanjes iets afkoelen

Daarna laat je de kastanjes iets afkoelen. Zodra ze niet meer té warm zijn om op te pakken, pel je ze, haal je ook het dunne bruine velletje/vliesje eraf en eet je ze lekker op. Mmm... smaakt nootachtig en een beetje zoet.


Gepofte Tamme Kastanjes