Ovenschotel Spruiten Anders

Heel anders dan je zou verwachten, deze ovenschotel met spruiten. Wat er verder in zit? Heerlijk gekruid rundergehakt, puree van zoete aardappel en...een knapperig korstje van cassave kroepoek. Bijzonder lekker!

Ovenschotel Spruiten AndersAl wandelend door de supermarkt, terwijl ik rennende en schreeuwende kinderen probeerde te ontwijken, kreeg ik het idee voor deze ovenschotel. Het was woensdagmiddag en erg DRUK in de winkel. Oh ja...

Vervolgens probeerde een vrouw met heel veel haast en een berg wc-rollen in haar winkelwagen dwars door iedereen heen te lopen. Dat lukte haar niet. Natuurlijk stond ze achter me bij de kassa en botste ze nog even met haar kar tegen me aan. Sorry... Ja, hoor is al goed. De stress kabbelde door de supermarkt. De mensen stonden ongeduldig bij de kassa en keken alsof hun laatste uurtje had geslagen. Een vrolijke en blije omgeving dus ;-) Dan is het toch bijzonder dat ik in deze chaos nog inspiratie had om een heerlijk gerecht te bedenken. En lekker dat het was! Deze moet je zeker proberen.


Op naar het recept!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

1 kg zoete aardappelen, waarna geschild en in blokjes gesneden
500 g spruiten, schoongemaakt
300 g rundergehakt
1 eetlepel zoute sojasaus
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kurkumapoeder (geelwortel)
1 teen knoflook gepeld en uitgeperst
cassave kroepoek Opak Pedis (Samasaya)
wat geraspte jonge kaas
zout
olijfolie

Zo maak je Ovenschotel Spruiten Anders

Kook de zoete aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar en de spruiten in 10 minuten. Bak het gehakt in een pan zonder olie of vet rul en voeg de komijnpoeder, gemberpoeder, kurkumapoeder, knoflook en sojasaus toe. Roer door en zodra het gaar is zet je het vuur uit en laat je het even staan, totdat de aardappelen en spruiten gaar zijn.

Verwarm alvast de oven voor op 175 graden C. Pureer met een pureestamper de zoete aardappelen en doe er een klein scheutje olijfolie door. Breng op smaak met zout.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Onderin schep je de laag gehakt. Dan verdeel je de spruiten erover. De zoete aardappelpuree verdeel je over de spruiten. Strijk het met een lepel glad. Verkruimel zoveel cassave kroepoek over de aardappelpuree, totdat er een mooie laag ontstaat. Strooi hier naar smaak nog wat geraspte kaas over en zet de ovenschaal in de oven.

Bak de Ovenschoten Spruiten Anders in 30 minuten goudbruin. Weer eens iets heel anders. Geniet ervan!

Misschien vind je dit ook lekker: 
Stamppot Broccoli met Gorgonzola


Nog meer lekkere recepten? Kijk snel in het Bij Lon receptenregister!