Knoflook planten in de moestuin

In de herfst is het tijd om knoflook te planten. Koop een mooie onbehandelde bol knoflook, maak de teentjes los en plant ze één voor één in de grond. Lees verder hoe je dat precies doet.

Knoflook planten in de moestuin


Waarom nu knoflook planten en niet in het voorjaar?  Om grote, sterke bollen te krijgen heb je drie dingen nodig:

  1. Een lange groeiperiode
  2. Een koude periode
  3. Mooie grote en onbehandelde knoflooktenen   
     

Waar koop je pootknoflook?

Je kunt online kijken naar knoflook om te poten. Soms ligt het in het tuincentrum. Of je koopt het in de winkel, bij de groenteboer bijvoorbeeld: gewoon een bol knoflook waarvan je weet dat je die lekker vindt. Wel moet de knoflook onbehandeld zijn. Als de bollen knoflook behandeld zouden zijn, dan lopen ze misschien niet uit, of krijgen ze vervormde bladeren. Ook kun je naar Ekoplaza of de Natuurwinkel. Daar hebben ze ook vaak hele mooie, grote, knoflook.

Tip: Hoe groter de teen knoflook, hoe groter de kans op een flinke bol. Tegen het einde van de zomer kun je deze oogsten, als alles goed gaat. Gebruik alleen de mooiste knoflooktenen. Dan krijg je het beste resultaat.


Hoe kweek je knoflook?

Haal de tenen los van de bol en kies de mooie exemplaren uit om te planten. Ze gaan ongepeld de grond in. Je plant de tenen in de grond, op een diepte van twee keer hun lengte, met een tussenafstand van 15 cm. De afstand tussen de rijen is 30 cm. Aan het einde van de zomer, als het blad geel is, kun je de bollen oogsten. Laat ze niet langer in de grond zitten, anders beginnen ze opnieuw te groeien.