Erwtensoep met of zonder worst

Erwtensoep warmt je weer helemaal op nu het weer wat kouder wordt. Eet het mét of zonder worst. Voor elk wat wils. Geniet van deze stevige Hollandse kost!

ErwtensoepWat heb je nodig voor 6 tot 8 personen?

2 liter groentebouillon
1 pak spliterwten (500g)
eventueel 1 of 2 rookworsten (ligt eraan hoeveel worst en of je worst in je soep wilt)
halve knolselderij, geschild en in stukken gesneden
2 preien, schoongemaakt en gesneden
2 winterwortels, geschild en in kleine stukken gesneden
1 grote ui, gepeld en in stukjes
2 aardappelen, geschild en in stukken gesneden
1 bos peterselie, gewassen en fijngesneden
1 bos selderij, gewassen en fijngesneden
4 laurierbladeren
peper naar smaak

Hoe maak je Erwtensoep met of zonder worst?

Breng de bouillon in een grote pan aan de kook. Spoel de spliterwten in een vergiet of zeef af, onder de kraan. Voeg ze toe aan de bouillon. Doe alle verdere ingrediënten in de pan, behalve de eventuele rookworst. Laat, op een zacht vuur, de erwtensoep ongeveer anderhalf tot twee uur koken. Tussendoor regelmatig even goed in de pan roeren. Het laatste half uur snijd je de eventuele rookworst in plakken. Voeg toe aan de soep en kook dat laatste half uurtje mee. 

Tips: 
  • Eet er roggebrood met spek bij. 
  • Een vegetariër in je gezin? Schep het laatste half uurtje kooktijd wat soep in een kleiner pannetje en laat nog een half uurtje doorkoken. Dan kun je deze erwtensoep vegetarisch laten. Serveer er eventueel brood bij om in de soep te dopen.
  • Ben je een middag vrij in de week? Maak de soep dan alvast 's middags klaar. Je kunt het ook alvast voor de volgende dag maken. Laat het goed afkoelen en bewaar het in de koelkast.