Zelf brood bakken

Zelf brood bakken is leuk, lekker en je huis ruikt dan ook heerlijk. Leuk voor in het weekend. Het was al even geleden dat ik had gebakken. Na het zien van Heel Holland Bakt, begon het weer te kriebelen.

RozemarijnbroodVoorheen bakte ik vaak zuurdesembrood, wat ik eigenlijk het allerlekkerst vind. Daar ga ik binnenkort ook weer mee beginnen. Dan maak ik eerst een starter voor zuurdesem. Deze keer bakte ik een wat sneller brood: rozemarijnbrood. Je kunt natuurlijk ook andere verse of gedroogde kruiden gebruiken. Je voegt gewoon toe wat jij lekker vindt. Een leuk klusje voor in het weekend.


Wat heb je nodig voor 1 Rozemarijnbrood?

500 g bloem
250 g volkorenmeel
450 ml water, lauwwarm
1 eetlepel droge gist
scheutje rijstolie
ca. 1/2 eetlepel zout
1 eetlepel verse, gehakte, rozemarijn

Hoe maak je Rozemarijnbrood?

Voor het maken van brooddeeg met gist gebruik ik een broodbakmachine. Niet om in te bakken, maar puur om te kneden en te laten rijzen. Je kunt natuurlijk ook gewoon met de hand kneden. Zie hieronder de werkwijze.

Doe bloem en volkorenmeel in een kom. Voeg de gist en het zout toe. Zorg dat ze elkaar niet direct al raken, anders tast het zout de gist aan en werkt het niet meer goed. Nu kan er een scheutje rijstolie in de kom en dan het water. Kneed alles totdat het deeg een klomp wordt. Nu mag je je nog 10 minuten uitleven met kneden.

Dek de kom met deeg af en laat het deeg 1 uur rijzen. Haal het deeg uit de kom, voeg de rozemarijn toe en kneed dit goed door het deeg, op een met bloem bestoven werkblad.

Maak een bol van het deeg, leg het op een stuk bakpapier en leg het met bakpapier en al terug in de kom. Dek opnieuw af. Zodra het deeg verdubbeld is in omvang, haal je het er makkelijk uit, door het aan het bakpapier uit de kom te tillen. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Leg het brood met bakpapier op de bakplaat, knip of snijd het deeg aan de bovenkant iets in en schuif het brood in de oven. 

Bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Om te testen of je brood gaar is, klop je er even op. Klinkt het hol, dan is het gaar. Heerlijk om te eten met wat (gezouten) boter als het nog een beetje warm is. Fijn weekend!

Tip: Misschien wil je je brood de volgende keer wel aanpassen aan jouw smaak. Houd je van meer kruiden en meer zout, of juist niet? Je kunt zelf allerlei variaties maken met kruiden, zaden en pitten. Geniet ervan!

Misschien vind je dit ook interessant: Indiase Pizza