Pissaladière voor bij de borrel

Pissaladière is een soort pizza, met ui. In het zuiden van Frankrijk wordt het vaak gegeten, maar dan met ansjovis erop. Ik kies voor groene olijven. De ui bak je lang, zodat het heerlijk zoet wordt. Ideaal hapje voor bij de borrel.

http://bijlon.blogspot.nl/2016/07/pissaladiere-voor-bij-de-borrel.htmlWat heb je nodig voor Pissaladière?

Voor het deeg:
125 gram bloem
55 ml olijfolie
60 ml water
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel gist
beetje (versgeraspte) nootmuskaat

Voor de topping:
5 grote uien, gepeld en in stukken gesneden
wat groene olijven zonder pit (ongeveer 6)
2 eetlepels honing
scheutje water
1/2 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder) 
zout en peper
olijfolie

Hoe maak je Pissaladière?

Zet een pan op het vuur, doe er een scheutje olijfolie in. Bak hierin de uien ongeveer 30 minuten op zacht vuur. Blijf regelmatig doorroeren. Na ongeveer 10 minuten voeg je de kurkuma toe en een klein scheutje water. Ook hierna roer je gewoon weer regelmatig door. Wordt je mengsel erg droog, dan kun je nog een klein scheutje water toevoegen. Als de baktijd is verstreken, breng je de uien op smaak met zout en peper.

Tussen het roeren door, maak je alvast het deeg. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een houten lepel tot een bolletje. Dek af en laat ongeveer 15 minuten rusten. Niet meer doorroeren of kneden.

Verwarm de oven voor op 225 graden C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schep het deeg erop. Rol het deeg dun uit, op de plaat. Dan hoef je het deeg daarna niet meer te verplaatsen. Prik met een vork wat gaatjes in het uitgerolde deeg. Schep het uienmengsel erop en verdeel het over het deeg. Leg de olijven erop en schuif de bakplaat in de oven. Bak de Pissaladière in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Laat de Pissaladière afkoelen op een rooster en serveer lauwwarm of koud.