Een kijkje bij Mas des Dames

Lidewij van Wilgen nam in 2002 een domein over in de Languedoc. Haar wijn is inmiddels bekend. Bij steeds meer restaurants met Michelin-ster, staan haar flessen op de wijnkaart. Wij namen een kijkje bij Mas des Dames, waar Lidewij, medewerker Jean-François en zijn vrouw Géraldine de scepter zwaaien.

Mas des DamesDit bericht is geschreven toen het domein nog Mas des Dames heette. Tegenwoordig heet het Terre des Dames.

We rijden het terrein op van Mas des Dames en zien dat het er mooi en opgeruimd uitziet. We parkeren en stappen uit. Het is er stil. Je hoort alleen geluiden van insecten. Na een tijdje zien we verschillende auto's met Nederlands kenteken het parkeerterrein oprijden. De wijnproeverij gaat zo beginnen. Voor het eerst verzorgen twee dochters van Lidewij de rondleiding en proeverij. Lidewij zelf is er die dag niet.


De ligging van het domein is bijzonder

We lopen achter Fien en Marijn aan naar de wijngaard, in de heuvels boven Béziers. De ligging is bijzonder: buiten het mooie uitzicht, bevindt zich ondergronds water. Dit zou de wijnen van Mas de Dames een frisheid geven die niet gebruikelijk is in deze streek. Rond de "Mas" uit 1750 (een Zuid-Franse herenboerderij) vind je de oorspronkelijke kleine percelen. Hieromheen staat veel groen. Ideaal voor hun biologische manier van werken. De volgende druivensoorten groeien bij Mas des Dames: Grenache, Carignan, Syrah, Alicante Henri Bouchet en Mouvèdre.

Een kijkje bij Mas des DamesHet zat niet altijd mee

Er zijn ook nieuwe wijngaarden aangeplant. Fien en Marijn vertellen over de verschillende percelen, maar ook over het feit dat het Lidewij niet altijd mee heeft gezeten. Lidewij liep tegen verschillende problemen aan die ze moest oplossen. Hoe leuk is het om te zien dat dat gelukt is. De wijnen van Mas des Dames zijn nu zeer geliefd.

Wijngaard van Mas des Dames

Strenge druivenselectie

Wijn rijpt in vaten bij Mas des Dames
Na allerlei informatie over de groei en verzorging van het gewas lopen we naar de plek waar de wijn wordt gemaakt. De deur gaat open en de geur van wijn in wording dringt mijn neusgaten binnen. Heerlijk. Binnen staat de sorteertafel, die pas in de oogsttijd weer dienst mag doen. Alle druiven worden met de hand geplukt en streng geselecteerd. Er worden jaarlijks zo'n 45.000 flessen gevuld. We zien dat de wijn ook nog een kleine tijd in het vat rijpt. Ik kijk mijn ogen uit en droom al bijna van een eigen wijndomein. Dan denk ik weer aan het boek dat Lidewij heeft geschreven. Hierin krijg je een idee hoeveel bloed, zweet en tranen het kost om dit te bereiken. 

Proeven en genieten

De proeverij begint en we krijgen er hapjes bij. De pony en ezel achter Fien en Marijn, kijken nieuwsgierig mee en hopen dat ze ook iets lekkers krijgen. Ik moet zeggen dat ik erg enthousiast ben over de wijnen. Vooral de rode wijnen van Mas des Dames vallen bij ons in de smaak: La Dame en La Diva, uit 2013. Daar willen we wel wat flessen van kopen. Na de proeverij voegen we daad bij woord.

Bij Lon bij wijnproeverij Mas des Dames

Zelf een kijkje nemen bij Mas des Dames?

Mas des Dames geeft proeverijen en rondleidingen op donderdagmiddagen om 16.00 uur. Wil je zelf een kijkje nemen bij Mas des Dames, wat ik een echte aanrader vind, neem dan contact op met Lidewij van Wilgen via  of telefoonnummer 0033 4 67 37 26 63. Meer informatie over het domein en de wijnen vind je via deze link.

Terre des Dames
Route de Causses et Veyran
34490 Murviel les Béziers
Frankrijk

Proost!